Πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Βηρυτού στο in.gr: Δεν έμεινε τίποτα όρθιο σε αχτίνα 10 χιλιόμετρων – Ούτε σε ταινίες όσα ζήσαμε

13:05 5/8/2020 - Πηγή: In.gr

«Ακούσαμε μία εκκωφαντική έκρηξη, είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να υψώνεται. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο στην περιοχή σε αχτίνα 10 χιλιομέτρων» τονίζει μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος ελληνικής κοινότητας στη Βηρυτό Παναγιώτης Ανδριώτης.

Ο κ. Ανδριώτης περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που ακολούθησαν της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε χθες, το απόγευμα στη Βηρυτό.

«Αυτό που ζήσαμε δεν το

έχουμε δει ούτε στις ταινίες. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν σοκαριστικές» σημειώνει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας ο οποίος την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι του και είδε όλες τις  εικόνες που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.

This aerial footage shows the full scale of the destruction caused by a massive explosion in Beirut.

For the latest on this blast in Lebanon, head here: https://t.co/XdrK6TQwiy pic.twitter.com/1nlrKYolQN

— SkyNews (@SkyNews) August 5, 2020

«Τη στιγμή της έκρηξης ήμουν στο σπίτι μου το οποίο απέχει 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Βρίσκεται σε ένα ύψωμα και έτσι είδα όλο το εφιαλτικό σκηνικό που ακολούθησε» περιγράφει ο κ. Ανδριώτης για να προσθέσει.

«Αρχικά άκουσα μία μικρή έκρηξη. Μετά άρχισε να σείεται η γη για λίγα δευτερόλεπτα σαν να γίνεται ένας ισχυρός σεισμός. Στη συνέχεια είδα ένα μανιτάρι καπνού και την ισχυρή έκρηξη που ακολούθησε από την οποία δεν έμεινε τίποτα όρθιο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι», σημείωσε μιλώντας στο in.gr .

4.500 Έλληνες στη Βηρυτό

Ο κ. Ανδριώτης τόνισε ότι σε όλο το Λίβανο μένουν περίπου 5.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 4.500 ζουν στη Βηρυτό.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την πρεσβεία. Υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες ενώ μία λιβανέζα η οποία ήταν παντρεμένη με Έλληνα βρέθηκε νεκρή» σημειώνει στο in.gr την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες για μία ελληνίδα η οποία είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Υποστήριξε ακόμη ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των χιλιάδων τραυματιών ενώ όπως ανέφερε ότι το ορθόδοξο νοσοκομείο υπέστη ζημιές και έκλεισε.

Ώρα με την ώρα όπως είπε τα νούμερα αλλάζουν και δεν αποκλείεται να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νεκρών.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους βρίσκουν

Ο κ. Ανδριώτης τόνισε ακόμη πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν τους βρίσκουν. «Υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι άνθρωποι που βρισκόντουσαν κοντά στο σημείο της έκρηξης μπορεί να έχουν απανθρακωθεί».

Την ώρα πάντως που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με το χρόνο για να βρουν επιζώντες, οι κάτοικοι της Βηρυτού όπως λέει αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί.

«Ο κόσμος κοιτάζει τι έχει απομείνει από την περιουσία του και ψάχνει στα νοσοκομεία για συγγενείς και φίλους».

Ο κόσμος επέστρεφε στα σπίτια του

Αναφορικά με τη στιγμή της έκρηξης χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βηρυτό ανέφερε ότι ο κόσμος επέστρεφε στα σπίτια του.

«Είχαμε ένα μικρό lockdown για πέντε ημέρες εξαιτίας της έξαρσης στον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες, ήταν η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας κάποιων εταιρειών.

Ο κόσμος επέστρεφε στα σπίτια του. Ευτυχώς δεν υπήρχε κόσμος στις εταιρείες κοντά στο λιμάνι γιατί είχαν κλείσει.

UNVERIFIED: Footage from Beirut explosion pic.twitter.com/UGao8444dr

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 4, 2020

Καταστράφηκε το σιλό αποθήκευσης σιτηρών

Ο κ. Ανδριώτης τόνισε ακόμη πως από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, καταστράφηκε και το σιλό αποθήκευσης σιτηρών που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ήδη αρκετές χώρες οι οποίες έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους της Βηρυτού ετοιμάζονται να στείλουν βοήθεια και πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Αναζητώντας τα αίτια της τραγωδίας

Οι Αρχές της Βηρυτού  δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τι προκάλεσε τη φλόγα που οδήγησε στην έκρηξη ωστόσο πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα