Προανακριτική Novartis: Δεν παρουσιάστηκε ούτε η «Κελέση» στη ΓΑΔΑ

16:34 19/2/2020 - Πηγή: In.gr

Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.

Η ίδια επέλεξε την τακτική του άτυπου φυγά 24 ώρες μετά την απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να μην  εμφανιστεί ούτε ο ίδιος για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Έτσι όπως και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» ζητήθηκε να εκδοθεί ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή

της.

Σημειώνεται πως η «Αικατερίνης Κελέση» έχει ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ έχει κοινοποιήσει την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Μετά το «Μάξιμο Σαράφη» που αναζητείται εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και για την «Κελέση», το οποίο, όπως και χθες, δεν προσυπογράφει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Οι ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο  προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Όπως σημειώνει το tovima.gr, το θρίλερ με τους «άφαντους» προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους αναζητούν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, συνεχίζεται με άγνωστη κατάληξη.

Πάντως αν και όποτε εντοπιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, ενώ σύμφωνα με μέλη της αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και για όσο καιρό υπάρχει η Eπιτροπή.

Δεν αποκλείεται να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση

Σύμφωνα δε με το tovima.gr, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξέταση των δυο μαρτύρων, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους με όποιο τρόπο επιθυμούν -είχαν ζητήσει να εξεταστούν με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικά δωμάτια- με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει στην Προανακριτική και έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως έχει ισχυριστεί ο Μανιαδάκης, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος στην πορεία απώλεσε το καθεστώς προστασίας.

Τι έλεγε η «Κελέση» σε δήλωσή της

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες, μέλη της πλειοψηφία της προανακριτικής novartis, ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιζόταν σήμερα η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση (δείτε εδώ τι ισχύει για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων) τότε στο τραπέζι της επιτροπής αύριο ενδεχομένως να πέσει πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες. Χθες, με αφορμή τη μη εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη στην προανακριτική Novartis και την εντολή για βίαιη προσαγωγή του, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα