Πολεμικό κλίμα στα Εξάρχεια: Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με ΜΑΤ – Επιστρατεύτηκε η «Αύρα»

20:10 6/12/2018 - Πηγή: In.gr

Σε πεδίο έχουν μετατραπεί οι δρόμοι των Εξαρχείων το βράδυ της Πέμπτης, όταν λίγο μετά τις 20:00 κουκουλοφόροι ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών με μολότοφ, φωτιές, χημικά και πετροπόλεμο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης πορείας μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το κλίμα δεν άργησε να πάρει «φωτιά».

Η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας είναι αποπνιχτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα.

Σε 27, συνολικά, προαγωγές έχει προχωρήσει

η αστυνομία, για τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Βίντεο από τα επεισόδια στα Εξάρχεια:

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Στη μάχη και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ

Με ρίψεις νερού από τις δύο «αύρες» επιχειρεί από τις 20:30 απέναντι στους κουκουλοφόρους η αστυνομία.

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς το απόγευμα, όταν αντιεξουσιαστές άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στα Εξάρχεια όταν και ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των εκδηλώσεων μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κουκολοφόροι έδειχναν προετοιμασμένοι για… θερμή νύχτα έχοντας εφοδιαστεί με πέτρες και μολότοφ. Μάλιστα, από τις 17:00 αντιεξουσιαστές ανέβηκαν σε ταράτσες σπιτιών στα Εξάρχεια.

Οι κουκουλοφόροι έσπαγαν πεζοδρόμια, προσόψεις πολυκατοικιών (για «πολεμοφόδια») και στήνουν οδοφραγματα, με λαμαρίνες και άλλα υλικά, ύψους δύο μέτρων, σε Τοσίτσα, Νοταρά, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους, Μεταξά.

Μέχρι στιγμή οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 27. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι είχαν προσαχθεί δέκα άτομα για επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου, ενώ άλλοι 17 προσήχθησαν αργότερα.

Λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησε από τα Προπύλαια η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου και Σταδίου έφτασε προς το Σύνταγμα λίγο μετά τις 19:30. Εκεί υπήρχε έντονη παρουσία των ΜΑΤ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στη Βουλή, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ κινούνταν παράλληλα με την πορεία από παράπλευρες οδούς.

https://tv.in.gr/uploads/20181206/195717_bi_nteo.mp4

Η πορεία κατέληξε στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή.

https://tv.in.gr/uploads/20181206/184544_img_9337.mp4

Την πορεία ακολουθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου ο 15χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του στις 21:00.

Έστηναν οδοφράγματα, ανέβηκαν σε ταράτσες

Από τις 17:00, αντιεξουσιαστές είχαν στήσει δεκάδες οδοφράγματα στους δρόμους των Εξαρχείων, χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων και ότι άλλο μπορούσαν να βρουν στους δρόμους.

Μάλιστα, επί την οδού Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, οι αντιεξουσιαστές έβαζαν φωτιά σε σκουπίδια που πέταγαν στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδες αντιεξουσιαστές πήραν τη θέση τους στις ταράτσες πολυκατοικιών και κτιρίων στα Εξάρχεια, έχοντας συγκεντρώσει και αρκετά πολεμοφόδια από πεζοδρόμια που έσπασαν στη Δερβενίων.

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι άγνωστοι έκοψαν με τροχούς τις κλειδαριές από τις πόρτες των κτιρίων, ένα από τα οποία είναι στην οδό Σπυρ. Τρικούπη 14 και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Γκρεμίζουν ερειπωμένα νεοκλασικά κτίρια για να πάρουν πέτρες και προσπαθούν να κόψουν με τροχούς τα καρτοτηλέφωνα στους δρόμους» είπε στο «ΒΗΜΑ» κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται πάνω από τα Εξάρχεια μεταδίδοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ από 18:30 από την οδό Μεσογείων άρχισαν να κατεβαίνουν προς το Σύνταγμα οι «αύρες» της ΕΛΑΣ.

Εικόνες από τα Εξάρχεια:

Δέκα προσαγωγές για τα επεισόδια στη μαθητική πορεία

Νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου.

H ένταση ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Παράλληλα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και στάσεις λεωφορείων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, αφού μόλις η πορεία έφτασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΥΜΑΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα