Πλωμάρι: Drone καταγράφει την καταστροφή από τις κατολισθήσεις

19:36 26/11/2018 - Πηγή: In.gr

Το μέγεθος της καταστροφής στο Πλωμάρι της Λέσβου αποκάλυψε η αυτοψία της ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έπειτα από την κατολίσθηση τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, έχει εκκενωθεί μέρος του οικισμού, ενώ κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία όπου θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι εικόνες από drone που βλέπουν το φως

της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα, καθώς καταγράφουν τα κατεστραμμένα σπίτια και τους πεσμένους βράχους στον οικισμό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής.

Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου.

«Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα