Παναγιωτόπουλος: Πιθανό ένα ατύχημα στο Αιγαίο – Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

13:06 22/5/2020 - Πηγή: In.gr

«Υπάρχει ο φόβος ατυχήματος καθώς υπάρχει πάρα πολλή δραστηριότητα σε πολύ μικρό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης σε βάρος ψαράδων στις Οινούσες.

«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία», είπε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο», σημείωσε, τονίζοντας:«Η ένταση

σε μικρούς χώρους αυξάνει το κίνδυνο για ατύχημα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι έχουν γίνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ και Οργανισμούς και πως η χώρα μας περιμένει «καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η τελευταία του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες, λέγοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης».

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας: Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Μπαράζ υπερπτήσεων την Πέμπτη

Σε νέο γύρο ακραίων προκλήσεων στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία την Πέμπτη, καθώς το μεσημέρι τουρκικά F-16 μέσα σε 1 ώρα και 20 λεπτα προχώρησαν σε 17 υπερπτήσεις σε 8 διαφορετικά ελληνικά νησιά: σε Λέσβο, Χίο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Οινούσσες, Παναγιά. Οι υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει πλέον τις 304… Σημειώνεται ότι για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι πέταξαν και πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Πάτμος, η Λήμνος.

Το περιστατικό στις Οινούσσες

Οι τουρκικές προκλήσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα το πρωί της Πέμπτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε κοντά στις ελληνικές ακτές.

Έλληνες ψαράδες αλλά και πλήρωμα σκάφους της Frontex στις Οινούσσες, είδαν το τουρκικό σκάφος που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών και άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.

Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο παραχώρησε στο politischios.gr o Παράσχος Καραμπουρνιώτης. «Δε μας έφτανε ένας, ήρθε κι άλλος», ακούγεται να λέει κάποιος την ώρα που το τουρκικό σκάφος περνάει πολύ κοντά από το ελληνικό.

Ήταν τέτοιο το θράσος των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη Frontex και το ελληνικό αλιευτικό, λέγοντας τους πως βρίσκονται σε τουρκικά νερά. Μάλιστα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους στο σημείο.

Επί τέσσερις ώρες τα δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» κυρίως το σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και το σκάφος του λιμεναρχείου Χίου και εκείνο της Frontex. Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα