Όταν Κρήτες απ’ όλο τον κόσμο έγραψαν ιστορία στη Μεγαλόνησο

08:37 14/8/2020 - Πηγή: In.gr

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των Κρητών απ όλο τον κόσμο, με την ευκαιρία του 4ου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τότε έγινε η συνάντηση με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Παγκρατίου Κώστα Ξυλούρη σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Μακεδονίας Νίκου Παπαδάκη. Μετά από διαβουλεύσεις και εκτεταμένη συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία Παγκόσμιου Συντονιστικού Οργάνου Κρητών.

Η δημιουργία παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου *

Οι εκπρόσωποι

των Κρητικών όλης της γης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Δ’ Συνάντησης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Η συνάντηση είχε προετοιμαστεί από κοινού από τις Παγκρήτιες Αθηνών και Μακεδονίας οι οποίες με την παρουσία των Προέδρων τους Κώστα Ξυλούρη και Νίκου Παπαδάκη συντόνισαν την προσπάθεια. Πήραν μέρος αντιπροσωπείες από τις Ενώσεις Αττικής και Μακεδονίας και οι Παγκρητικές Ομοσπονδίες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας, Γερμανίας, Κύπρου, οι Κρητικοί της Ιταλίας και του Βελγίου, ο βουλευτής Στέλιος Ματζαπετάκης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης Μιχάλης Δαμανάκης.

Στην αντιπροσωπεία της Αμερικής μετείχε και ο έπειτα εκλεγείς Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Μαραγκουδάκης. Στη συνάντηση συντάχθηκε το παρακάτω πρακτικό: «Εμείς οι εκπρόσωποι των Κρητικών Οργανώσεων που συναντηθήκαμε σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2001στην αίθουσα Κρητών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του Δ’ Συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, διαπιστώνουμε:

1) Οι Κρητικοί όπου γης έχουν κοινή βάση και στήριξη την πλούσια αγωνιστική ιστορία και πολιτιστική παράδοση της Κρήτης και αγωνίζονται να τα διατηρήσουν και να τα μεταδώσουν τόσο στις νεώτερες γενιές όσο και στις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται

2) Τα προβλήματα των κρητικών συλλόγων και οργανώσεων ε ίνα ι κοινά και μεγάλα. Η μεταξύ τους συνεργασία και ο συντονισμός θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ισχυρού κινήματος που θα ενισχύσει την κοινή δράση συλλόγων και οργανώσεων και θα υποστηρίξει δυνατά την Κοινωνική, Οικονομική και Πολιτιστική Ανάπτυξη της Κρήτης.

Η σύσκεψη αποφάσισε:

1) Τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου που αποτελείται από τις συμμετέχουσες στη συνάντηση Ενώσεις και ομοσπονδίες, Παγκρήτια ‘Ενωση Αττικής, Παγκρήτια Αδερφότητα Μακεδονίας, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Ομοσπονδία Κρητικών Συλλόγων Γερμανίας Παγκύπρια Ένωση Κρητών, Παγκρητική Ένωση Καναδά, Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Οι συντονισμοί του οργάνου ανατίθεται στις Παγκρήτιες Αττικής και Μακεδονίας και θα υποστηρίζεται Γραμματειακά από την Παγκρήτια Αδερφότητα Μακεδονίας.

2) Το Συντονιστικό Όργανο αναλαμβάνει εντός δύο μηνών να σχεδιάσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συγκρότησης και λειτουργίας του και να συντάξει πρόγραμμα κοινής δράσης σε συνεργασία με όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Η σύσκεψη εκτιμά ότι είναι κρίσιμες οι συνθήκες και προφανής η αναγκαιότητα να περιληφθεί στους πρώτους στόχους του συντονιστικού οργάνου η διοργάνωση Συνεδρίου των όπου γης Κρητών με στόχους:

α) Ανάδειξη και διάδοση της Κρητικής Ιστορίας και Παράδοσης β) Κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική Ανάπτυξη της Κρήτης γ) Σταθερός συντονισμός και οργάνωση των Κρητών όπου γης.

3) Το συντονιστικό όργανο αναλαμβάνει να ενημερώσει τις αρχές της Κρήτης καιτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημιουργία καιτους στόχους του».

Το πρακτικό υπέγραψαν σαν ιδρυτικά μέλη, Κώστας Ξυλούρης Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης Αττικής Νίκος Παπαδάκης Πρόεδρος Παγκρήτιας Αδερφότητας Μακεδονίας, Σταύρος Σημαντήρης Πρόεδρος Παγκρητι-κής Ενωσης Αμερικής, Γιάννης Επιτροπάκης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Γερμανίας, Γιάννης Ασσαργιώτης Γενικός Γραμματέας Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνης Χοντάλας Παγκρητική Ενωση Καναδά, Γεώργιος Ξανθουδάκης Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Κρητών.

Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκαν στα Χανιά Κρήτες απ’ όλο τον κόσμο, και συμμετείχαν στο συνέδριο «Όπου Γης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων. Βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρήτης. Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου – το οποίο είχε ανοιχτές τις πόρτες του για το κοινό- πραγματοποιήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη ενώ η αυλαία είχε πέσει με μεγάλη συναυλία του Νίκου Μαμαγκάκη

Μεταξύ άλλων στο Κολυμπάρι είχαν παραβρεθεί:

Νομάρχης Χανίων Κατσανεβάκης Γ., Νομάρχης Ρεθύμνου Παπαδάκηδ Γ., Νομάρχης Ηρακλείου Σαρ-ρής Δ., Νομάρχης Λασιθίου Στρατάκης Αντ., Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης Καρούντζος Αθ., Γαβαλάς Μαν. Πρόεδρος Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Λεμπιδάκης Ι. Πρόεδρος Παγκρήτιας ΣυνεταιριστικήςΤράπεζας,Φραγκογιάννης Π. Αν. Γενικός Δ/ντης Μινωικών Γραμμών ΑΝΕ, Μανουσογιαννάκης Ι., Προεδρεύων Αντιπρόεδρος ΑΝΕΚ Lines, Νικολαϊδης Αλ. Γεν. Δ/ντης Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Γεωργαράκης Δημ. Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Κ. Ξυλούρης Νομ. Σύμβουλος Ηρακλείου, π. Πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως, ο εκδότης -δημοσιογράφος Ν. Κακαουνάκης, ο δημοσιογράφος Χ. Ντιγριντάκης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Φίλης Γ., αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Μ. Δαμανάκης.

*Αποσπάσματα από την εφημερίδα «Κρητικά Νέα» του Ιανουαρίου 2002

Keywords
Τυχαία Θέματα