Οι κίνδυνοι που κρύβει η αναδάσωση για τα καμμένα δάση

14:36 25/9/2020 - Πηγή: In.gr

Η φυσική αναγέννηση των δέντρων είναι τις περισσότερες φορές η προτιμότερη λύση για να αποκατασταθεί ένα δάσος έπειτα από μια φωτιά, ενώ στις λίγες περιπτώσεις που δεν συμβαίνει, η αναδάσωση έρχεται να στηρίξει το έργο της φύσης.

Η αναδάσωση σε συνδυασμό με τη δύναμη της φύσης, βοηθούν ένα δάσος να επουλώσει τις πληγές του έπειτα από μια καταστροφή και να δώσουν μια ανάσα δροσιάς στον πλανήτη που μάχεται την κλιματική κρίση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν μια δασική έκταση δεν έχει καεί πρόσφατα, η καλύτερη λύση

είναι ο άνθρωπος να αφήσει τη φύση να κάνει τη δουλειά της ανενόχλητη, ειδικά στα πευκοδάση που είναι και τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο, χωρίς καταπατήσεις, χωρίς μετατροπή σε γεωργικές χρήσεις, χωρίς βόσκηση στα καμένα και άλλες παρεμβάσεις που πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την πυρκαγιά.

«Προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το δάσος μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά ή αν πρέπει να κάνουμε κάτι για να το βοηθήσουμε. Η δενδροφύτευση είναι απαραίτητη μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις» ανέφερε η Σούζαν Κουκ – Πάτον, επιστήμονας αποκατάστασης δασών.

Η αναδάσωση έρχεται να στηρίξει το έργο της φύσης όταν εκείνη αδυνατεί από μόνη της να το κάνει. Ένα δάσος που δεν μπορεί να αναγεννηθεί από μόνο του, λόγω του υποβαθμισμένου εδάφους και της αραιής βλάστησης, οι ειδικοί προτείνουν να φυτεύονται οργανωμένα δέντρα διαφόρων και κατάλληλων ποικιλιών.

Καθώς αναπτύσσονται, έχουν τη τάση να απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα