Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ιρανικούς… στόχους σε Ιράκ και Συρία – Δεκάδες νεκροί

04:55 30/12/2019 - Πηγή: In.gr

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») σε αντίποινα για τον θάνατο αμερικανού συμβασιούχου σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης, γνωστοποίησαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Κυριακή.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί

σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν στις τρεις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν στην επικράτεια του Ιράκ.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον τέσσερα ανώτερα στελέχη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, ανέφεραν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας πως ένας από τους στόχους ήταν το αρχηγείο της οργάνωσης στη δυτική περιοχή Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι έπληξε τρεις θέσεις της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν στην ιρακινή επικράτεια και άλλες δύο στη συριακή επικράτεια.

Από μαχητικά F-15

Στις εγκαταστάσεις οι οποίες επλήγησαν συμπεριλαμβάνονται αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου όπου είχαν σχεδιαστεί επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι τα πλήγματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη F-15.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κατάεμπ Χεζμπολάχ ότι διέπραξε επίθεση και εκτόξευσε πάνω από 30 ρουκέτες οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αμερικανός συμβασιούχος, να τραυματιστούν τέσσερα στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και δύο μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στην Κιρκούκ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων στο Ιράκ και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση από τις δυνάμεις της ή από δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό της που θα βλάψουν Αμερικανούς ή συμμάχους τους θα «απαντηθεί με αποφασιστικό τρόπο από τις ΗΠΑ».

Η ένταση Τεχεράνης – Ουάσιγκτον

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη δεν σταματά να κλιμακώνεται από πέρυσι, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατόπιν η κυβέρνησή του επανέφερε σταδιακά σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ έκρινε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ήταν «επιτυχή», ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική δράση «εάν είναι απαραίτητο».

«Είχαν επιτυχία»

«Τα πλήγματα είχαν επιτυχία», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Πενταγώνου μετά τους βομβαρδισμούς.

«Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες αν είναι απαραίτητο για την αυτοάμυνά μας και για να αποτρέψουμε τους παραστρατιωτικούς ή το Ιράν» να κάνουν περαιτέρω εχθρικές ενέργειες, πρόσθεσε ο Εσπερ.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα