Ο Στέφανος Ρόκος συναντά τον Nick Cave στο Μουσείο Μπενάκη

08:40 5/4/2019 - Πηγή: In.gr

Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου με τίτλο Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.

Η εικαστική προσέγγιση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου στο μουσικό άλμπουμ του Nick Cave & The Bad Seeds με τίτλο «No More Shall We Part» αποτελεί

την κατάθεση της προσωπικής του πρότασης για τη διαλεκτική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μορφές τέχνης –τη ζωγραφική και την τραγουδοποιία– οι οποίες ανέκαθεν συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα της καλλιτεχνικής του έκφρασης και δημιουργίας.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη η οποία έχει ως κέντρο μια εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ No More Shall We Part του Nick Cave & The Bad Seeds (Mute, 2001). Η έκθεση, που περιλαμβάνει δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα (διαστάσεων 150×100εκ., μεικτή τεχνική σε χαρτί), ένα κέντημα της Αντιόπης Πανταζή και ένα τρίπτυχο, πλαισιώνεται από ένα εικοσάλεπτο making of video του project. «Πρόκειται για μια ιδέα που επεξεργάζομαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ξεκίνησα να υλοποιώ συστηματικά τον Φεβρουάριο του 2016», εξηγεί ο Στέφανος Ρόκος.

«Καλλιτεχνικός στόχος ήταν η δημιουργία δεκατεσσάρων ζωγραφικών έργων εμπνευσμένων από τα ισάριθμα τραγούδια του δίσκου (δώδεκα τραγούδια του άλμπουμ και δύο b–sides που κυκλοφόρησαν με την limited edition του άλμπουμ) και στην συνέχεια η έκδοση ενός καλλιτεχνικού βιβλίου με τίτλο «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later». Το άλμπουμ No More Shall We Part είχε μεγάλο αντίκτυπο και επίδραση στην προσωπική μου ζωή, καθώς και στην καλλιτεχνική μου εξέλιξη, από την στιγμή που κυκλοφόρησε. Είναι έργο–σημείο αναφοράς και για τον ίδιο τον Nick Cave αφού οριοθετεί το τέλος μιας σημαντικής γι’ αυτόν περιόδου και την αρχή μιας νέας», καταλήγει.

«Με τον Nick Cave διατηρώ επίσης μια σταθερή σχέση και επικοινωνία επί μία δεκαετία, ενώ γνωρίζει και εκτιμά την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα». Να σημειωθεί ότι ο γνωστός μουσικός όχι μόνον παραχώρησε δικαίωμα χρήσης των στίχων του στο εικαστικό αυτό project αλλά και ότι, με ουσιαστικό τρόπο, έχει ο ίδιος προσωπικά «συντονιστεί» και υποστηρίζει την έκθεση και την έκδοση.

«Το Νοέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018, ο Nick Cave επισκέφθηκε το εργαστήριό μου και είδαμε μαζί όλα τα έργα του project. Η ανταπόκρισή του ήταν ενθουσιώδης, οι συζητήσεις σχετικά με την προσέγγιση του album, τη συνομιλία των έργων με τα τραγούδια, την έκδοση του βιβλίου, την έκθεση και τoν τρόπο με τον οποίο φαντάζομαι ότι θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις ήταν απόλυτα ουσιαστικές».

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, «…. η περίπτωση της συνάντησης το ζωγράφου Στέφανου Ρόκου και των τραγουδοποιών Nick Cave & the Bad Seeds, καθώς και της αμφίδρομης σχέσης τους, η οποία οδήγησε σε αυτήν την έκθεση και την οπτικοποίηση, με χειροπιαστή συνειδητοποίηση, των 14 τραγουδιών του συνθετικού έργου “No More Shall We Part”, δεκαεπτά χρόνια αργότερα είναι γεμάτη θύμησες, αναπολήσεις, μνήμες, όλες απολιθώματα που προσπαθούν να επανασυνδεθούν με την αποσπασματική υπόσταση του δίπολου «παιδί/άνδρας». Μοναδικά υποβλητικοί στίχοι, οι οποίοι, όταν δεν εκφράζουν την επιθυμία να συνεπάρουν, σαγηνεύουν, παρασέρνουν. Πίνακες εξίσου σαγηνευτικοί, που επικαλούνται τα όποια ψήγματα έρωτα έχουν ξεμείνει ως παρόρμηση μιας αρχειοθετημένης επιθυμίας»..

Την βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και η ομότιτλη έκδοση – πρόκειται για μια πολυτελή εικονογραφημένη έκδοση που περιλαμβάνει τα έργα, τους στίχους, εισαγωγικό σημείωμα του Nick Cave, καθώς και κείμενα του Jim Sclavunos (μόνιμου μέλους των Bad Seeds από το 1994) και του καλλιτέχνη.

Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 4 συναντήσεις-συζητήσεις.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
Παρασκευή 5 Απριλίου στις 7μ. μ. με τον ζωγράφο και τον επιμελητή της έκθεσης.
Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7μ.μ. με τον ζωγράφο και τον γραφίστα της έκδοσης Μανώλη Σπορίδη.
Παρασκευή 19 Απριλίου στις 7μ.μ. με τον ζωγράφο και τις Ρηνιώ Δραγασάκη και Αρασέλη Λαιμού, σκηνοθέτιδες του εικοσάλεπτου making of του project που προβάλλεται στην έκθεση, και την Αντιόπη Πανταζή που φιλοτέχνησε το κέντημα.
Παρασκευή 17 Μαΐου στις 7μ.μ. με τον ζωγράφο και το εργαστήριο μεταξοτυπίας Tind.

Keywords
Τυχαία Θέματα