Ο Κ. Φίλης μιλά για την κρίση στον Κόλπο του Ομάν στο One Channel

19:31 14/6/2019 - Πηγή: In.gr

Στην εκπομπή One Line βρέθηκε καλεσμένος ο γενικός διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύοντας τις δυναμικές που αναπτύσσονται σε επίπεδο διεθνών σχέσεων στη Μέση Ανατολή, με φόντο τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη (13/6) εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και την παγκόσμια ανησυχία που αυτές προκάλεσαν.

«Το Ιράν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη πίεση, λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, τη

στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να στραγγαλίσουν οικονομικά την Τεχεράνη» σημείωσε ο κ. Φίλης, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λογική στο να έχει προκαλέσει αυτή την ένταση στον Κόλπο του Ομάν, καθώς κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τις αμερικανικές θέσεις.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ταυτόχρονα τον κίνδυνο που διατρέχουν, αυτή τη στιγμή οι δύο κυριότεροι σύμμαχοι του Ιράν (Ρωσία και Κίνα) καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν το συγκεκριμένο θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας νέες κυρώσεις.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο πλατό του One Line, τοποθετήθηκε επίσης και για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει μέχρι εκεί που θα της επιτραπεί, αναλύοντας ταυτόχρονα και τη σημασία της έκδοσης ενταλμάτων κατά του πληρώματος του «Πορθητή» από τις κυπριακές αρχές.

Πηγή: Onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα