Ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα έγινε ισχυρότερος

06:08 14/1/2019 - Πηγή: In.gr

Όσο και αν επιχειρείται να περιγραφούν ως δραματικές οι εξελίξεις της Κυριακής, δεν είναι.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις είχε προδιαγράψει, αναζητούσε απλώς την τελική εκδοχή του σεναρίου για την παράσταση που θα ανέβαζε.

Κατόπιν αυτών, έχουμε τον Πάνο Καμμένο εκτός κυβέρνησης. Τους ΣΥΡΙΖΑίους να πανηγυρίζουν και να εμφανίζονται ανακουφισμένοι που απαλλάχθηκαν από τον ακροδεξιό (κατά τις τελευταίες τους

αντιλήψεις) κυβερνητικό εταίρο και να χαίρονται για τον δήθεν εξαγνισμό της αριστερής κυβέρνησης.

Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι το σενάριο βγάζει μάτι.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να περιφέρεται πλέον με βαθυστόχαστο ύφος και να προσπαθεί να πείσει κάποιους ότι γεμάτος αυτοπεποίθηση και πολιτική ωριμότητα, είναι έτοιμος για το επόμενο μεγαλοφυές πολιτικό του σχέδιο. Όμως, άλλα συμβαίνουν από αυτά που επιχειρεί να μεταδώσει.

Στην σκηνοθεσία της ημέρας περιλαμβανόταν και η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, με τους φωστήρες της κεντροαριστεράς. Με θέμα της σύναξης την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πραγματική επιδίωξη να δείξει ότι έχει συνομιλητές στον τάχα προοδευτικό χώρο.

Πλην όμως, την Τετάρτη θα φανεί η πραγματική πολιτική γύμνια όλων των πρωταγωνιστών.

Θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός και πιθανώς θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.

Από ποιους όμως; Αν όντως, όπως ισχυρίζεται έχει την πλειοψηφία των 151, ποιοι την απαρτίζουν; Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι: Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, κατά πάσα πιθανότητα ο Κόκκαλης, μαζί με τους Ζουράρι (που δηλώνει αριστερός, αλλά είναι με τον Καμμένο…) και Δανέλλη.

Κοινώς, η απαλλαγή του Τσίπρα από την ακροδεξιά βρίσκει τον Τσίπρα σε έναν νέο και πολύ πιο σφιχτό πολιτικό εναγκαλισμό με τους μισούς ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα αφήνει και στον Καμμένο τα κοινοβουλευτικά του προνόμια, καθώς με βάση τα όσα έχει πει για τις… προϋποθέσεις διαγραφής από το κόμμα, Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος θα παραμείνουν, ώστε μαζί με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, την Κόλλια – Τσαρουχά και τον Κ. Κατσίκη να φτάνουν τον μαγικό αριθμό των 5, που θα εξασφαλίσουν το status της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κατά τον τρόπο αυτόν, το δήθεν τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δεν είναι παρά μία νέα αρχή. Σε μία επίδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού χωρίς προηγούμενο.

Είναι η πλήρης και οριστική σύζευξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του Πάνου Καμμένου.

Αυτό είναι τροφή για σκέψη για τους «προοδευτικούς» χειροκροτητές του Πρωθυπουργού, αλλά και για όλους όσοι θα του δώσουν την εμπιστοσύνη τους, εντός και εκτός κοινοβουλίου, ελπίζοντας σε έμπρακτες ενδείξεις ευγνωμοσύνης και από εκείνον.

Μάλλον θα περιμένουν για πολύ και επί ματαίω.

Η μάχη για την ένταξη στα «αριστερά» ψηφοδέλτια και κυρίως για την εκλογή στην Βουλή θα είναι πολύ σκληρή. Και σε αυτό δεν θα έχει σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με 10 μονάδες διαφορά από την ΝΔ ή με 1.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι βουλευτές του θα είναι οι μισοί από τους σημερινούς, ίσως και λιγότεροι… Και οι πρωταγωνιστές της σικέ αποστασίας πιθανώς θα μείνουν στα κρύα του λουτρού.

Keywords
Τυχαία Θέματα