«Ο έρωτας δεν είναι τουρισμός» : Ιστορίες ζευγαριών που χωρίστηκαν από τον κοροναϊό

00:14 11/8/2020 - Πηγή: In.gr

 Όταν η Κόρσι Κράμπλερ, Αμερικανίδα πολίτις από το Τέξας, έμεινε έγκυος την περασμένη χρονιά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφερνε στον κόσμο το μωρό της χωρίς να έχει στο πλάι της τον μνηστήρα της, Σον Ντόνοβαν. Όμως η ταξιδιωτική απαγόρευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας, τον ανάγκασε να παραμείνει στην πατρίδα του, την Ιρλανδία, και να παρακολουθήσει τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού μέσω… κλήσης βίντεο.

Από τη γνωριμία τους, το 2019, το ζευγάρι δεν έχει περάσει ποτέ περισσότερες από έξι εβδομάδες χωρίς να συναντηθεί, ταξιδεύοντας διαρκώς από τη μία χώρα στην άλλη.

«Αντί η γέννηση του παιδιού μας να είναι μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μας, η ταξιδιωτική απαγόρευση μας «έκλεψε» κάτι που δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω», δήλωσε η Κράμπλερ μιλώντας στην Washington Post.

Η ιστορία τους δεν είναι μοναδική.

Από τις 14 Μαρτίου, οι περισσότεροι ταξιδιώτες από την Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύσεις ισχύουν και για την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Στις 17 Μαρτίου, η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά της σύνορα, περιορίζοντας τα μη αναγκαία ταξίδια. Η αναταραχή έχει αφήσει τα ζευγάρια από διαφορετικές χώρες, αλλά και ολόκληρες οικογένειες, να αισθάνονται απελπισμένοι και να αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πολλοί έξ αυτών έχουν βρει υποστήριξη σε ομάδες στο Facebook, όπου μαζεύουν υπογραφές ζητώντας από τις κυβερνήσεις να επιτρέψουν την επανένωση ζευγαριών και οικογενειών από διαφορετικές χώρες, αλλά και τις σύντομες επισκέψεις.

Οικογένειες έχουν κοπεί στα δύο

«Ο στενός ορισμός της οικογένειας που δίνεται σχεδόν σε όλες τις ταξιδιωτικές εξαιρέσεις έχει αφήσει χιλιάδες ανύπαντρα ζευγάρια και οικογένειες χωρίς δυνατότητα επανένωσης και χωρίς να ξέρουν πότε θα επανενωθούν», εξηγεί η Μάγκι Φόστερ, που ξεκίνησε την καμπάνια «Ζευγάρια Χωρισμένα από τους Ταξιδιωτικούς Περιορισμούς».

«Πολλά από τα ζευγάρια στην ομάδα μας είναι μαζί πολλά χρόνια, ενώ κάποιοι έχουν και παιδιά ή περιμένουν παιδί. Ωστόσο, οι διατυπώσεις των περισσότερων ταξιδιωτικών εξαιρέσεων δεν επιτρέπουν στα ανύπαντρα ζευγάρια και τις οικογένειές τους να επανενωθούν, αφού οι περισσότεροι νόμοι απαιτούν πιστοποιητικό γάμου για να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα».

Με τα σχέδιά τους να συναντηθούν να ανατρέπονται ξαφνικά, πολλοί από εκείνους που χωρίστηκαν από τον κοροναϊό αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, η Χέδερ Ντομπρόσκι, μια Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια νοσηλευτικής, ετοιμαζόταν να μετακομίσει στη Γερμανία, για να ζήσει με το σύντροφό της. Αντ’ αυτού, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών της στη Φλόριντα.

«Το συμβόλαιό μου στη Νέα Υόρκη είχε λήξει, ήμουν έτοιμοι να φύγω για την Κολονία και τότε συνέβη αυτό», εξηγεί. «Προσπαθούμε να βρούμε κάθε πιθανό τρόπο για να τα καταφέρουμε. Ως νοσηλεύτρια, μπορώ να θεωρηθώ «απαραίτητη». Είναι μια καθημερινή μάχη, και παράλληλα αισθάνομαι σαν να έχω επιστρέψει στην εφηβεία μου».

Παρά το γεγονός ότι τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ εξακολουθούν να απαγορεύονται, ορισμένοι συνεχίζουν να ελπίζουν.

Η Δανία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που επιτρέπει σε ανύπαντρα ζευγάρια να επανενωθούν, αρκεί να καταθέσουν υπογεγραμμένη αίτηση ότι είναι σε σχέση. Γονείς, παππούδες και άλλα μέλη των δανικών οικογενειών μπορούν επίσης να επανενωθούν με αντίστοιχο τρόπο.

Για να αποτρέψουν οποιαδήποτε μετάδοση του κοροναϊού, οι σύντροφοι που επανενώνονται πρέπει να επιδείξουν και αρνητικό τεστ για τον ιό, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, υποχρεώνονται να πληρώσουν για να πραγματοποιήσουν τεστ κοροναϊού μέσα σε 24 ώρες από την άφιξή τους και να μπουν σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, με την Αυστρία και την Ελβετία να υπόσχονται ότι σύντομα θα ανακοινώσουν αλλαγές.

Μέχρι τότε, ζευγάρια από όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παλεύουν για τον έρωτά τους.

Πηγή: www.washingtonpost.com

Keywords
Τυχαία Θέματα