Νέα μήνυμα Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

00:39 2/10/2020 - Πηγή: In.gr

Στην προοπτική ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου με προειδοποιήσεις προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα μετά την επιστολή που τους απηύθυνε νωρίτερα για το ίδιο θέμα.

«Σοβαρό λάθος»

«Θα αποτελούσε σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ε.Ε. να θεωρήσει ότι απλά και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά υπό τη σταθερή απειλή της επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποτελεί

βιώσιμο πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα αποτελούσε σοβαρό λάθος εκ μέρους της ΕΕ να θεωρήσει ότι απλά και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά υπό τη σταθερή απειλή της επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποτελεί βιώσιμο πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 1, 2020

Ο μόνος τρόπος

Προσθέτει ότι «Ο μόνος τρόπος που ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να αποδειχτεί βιώσιμος, είναι αν βασιστεί σταθερά στην αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου υπό νέους όρους, που συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων και μια περιεκτική θετική ατζέντα».

Ο μόνος τρόπος που ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να αποδειχτεί βιώσιμος, είναι αν βασιστεί σταθερά στην αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου υπό νέους όρους που συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων & μια περιεκτική θετική ατζέντα.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 1, 2020

Σε κίνδυνο και το Κυπριακό…

Και καταλήγει: «Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, δεν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την αποτυχία των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων και την επιστροφή της κρίσης – καθώς και μια νέα, δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο – αλλά θα τεθεί σε κίνδυνο και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, δεν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την αποτυχία των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων και την επιστροφή της κρίσης -καθώς και μια νέα, δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο- αλλά θα τεθεί σε κίνδυνο & η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 1, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα