Μίχαελ Ένινγκ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον υποψήφιο τεχνικό του Άρη

22:33 8/10/2019 - Πηγή: In.gr

Πολλά ονόματα ακούστηκαν για τον πάγκο του Άρη, αλλά οι διοικούντες των «κίτρινων» φαίνεται πως έχουν κατάληξη στην απόφασή τους για την επόμενη μέρα της ομάδας.

Ο Γερμανός, Μίχαελ Ένινγκ, προβάρει την… κιτρινόμαυρη φόρμα και όλα δείχνουν πως θα είναι ο νέος προπονητής του Άρη, αντικαθιστώντας έτσι στον πάγκο τον Σάββα Παντελίδη και τον υπηρεσιακό Απόστολο Τερζή.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι έτοιμος να οδηγήσει τον Άρη στην επόμενη μέρα και να τον βοηθήσει να εκπληρώσει τους στόχους του, που

δεν είναι άλλοι από την έξοδο στην Ευρώπη και η, όσο το δυνατόν, καλύτερη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Ένινγκ είναι προσωπική επιλογή του Άγγελου Χαριστέα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εφόσον τελικά ο 53χρονος Γερμανός γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης, τότε θα συνεργαστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του με τον Διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη.

Οι δύο άνδρες είχαν συνυπάρξει στη Νυρεμβέργη τη σεζόν 2008-09, με τον Χαριστέα βέβαια να είναι παίκτης τότε, ενώ ο Ένινγκ αρχικά πήγε ως βοηθός προπονητή τον Φεβρουάριο του 2008, τον Αύγουστο του ίδιου έτους έγινε πρώτος (υπηρεσιακός) προπονητής και λίγες μέρες μετά μονιμοποιήθηκε. Ο Γερμανός τεχνικός αποχώρησε από τη Νυρεμβέργη τον Δεκέμβριο του 2009, μετά από 53 ματς στον πάγκο της ομάδας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. O Mίχαελ Ένινγκ γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1965, στο Κόεσφελντ της, τότε, Δυτικής Γερμανίας. Ως ποδοσφαιριστής ήταν μέσος και η αλήθεια είναι πως η καριέρα του δεν ήταν εντυπωσιακή. Για την ακρίβεια οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Επρόκειτο για την Άιντραχτ Κόεσφελντ, τη Βίλμσμπεργκ, την Πρόισεν Μούνστερ και άλλους τοπικούς συλλόγους.

Ως παίκτης ο Ένινγκ δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο, αλλά ως προπονητής τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004 από την Γκλάντμπαχ, της οποίας υπήρξε βοηθός προπονητή για 1,5 χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2005. Στη συνέχεια πήγε στη Βόλφσμπουργκ, ξανά ως βοηθός προπονητή, ενώ η πρώτη του εμπειρία ως πρώτος προπονητής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 στην U19 της Μπόχουμ.

Η θητεία του εκεί του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα για τη Νυρεμβέργη και την Bundesliga τον Φεβρουάριο του 2008. Εκεί ως βοηθός προπονητή δεν τα πήγε και πολύ καλά, καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε εκείνη τη σεζόν στη 2η κατηγορία.

Χάρη σε αυτή την εξέλιξη όμως και μετά την απόλυση του Τόμας Φον Χέσεν από την τεχνική ηγεσία, ο Ένινγκ ανέλαβε για πρώτη φορά στην καριέρα του καθήκοντα πρώτου προπονητή σε ομάδα ανδρών, στις 29 Αυγούστου 2008. Τις πρώτες μέρες λογιζόταν ως υπηρεσιακός, ωστόσο μετά από λίγες μέρες (5 Σεπτεμβρίου) έγινε και επίσημα μόνιμος.

Η σεζόν 2008-09 βρήκε τους Ένινγκ και Χαριστέα μαζί στη 2η κατηγορία και οι δύο άνδρες κατάφεραν να ανεβάσουν τη Νυρεμβέργη άμεσα ξανά στην Bundesliga. Tη σεζόν 2009-10 η Νυρεμβέργη παρέμεινε μέσω των play out στην ανώτατη κατηγορία, αλλά ο Ένινγκ αποχώρησε από την ομάδα τον Δεκέμβριο του 2009, παίρνοντας πάνω του το βάρος των κακών εμφανίσεων.

Ο, όπως όλα δείχνουν, επόμενος προπονητής του Άρη, έχει διευθύνει επίσης το Αμβούργο από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011, τη Βάσας τη διετία 2016-18 (μία ομάδα που έφτασε κοντά στο να υποβιβαστεί, ο Ένινγκ την έβγαλε στα προκριματικά του Europa League το 2017-18) και το Μαγδεμβούργο από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Ο Ένινγκ αυτή τη στιγμή δεν έχει ομάδα και ψάχνει τον επόμενο σταθμό του και ο Άρης φαίνεται να είναι ιδανικός για να απογειώσει την καριέρα του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κατιούσα.

Δείτε όλη την προπονητική πορεία του Ένινγκ:

Keywords
Τυχαία Θέματα