Μετά το Νόμπελ η… πείνα : Δεν δίνουν χρήματα οι δωρήτριες χώρες ενάντια στον λιμό

05:15 14/10/2020 - Πηγή: In.gr

Τα ποσά που είχαν υποσχεθεί να διαθέσουν δωρήτριες χώρες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από διατροφική ανασφάλεια ή απειλούνται από λιμό δεν δίνεται στον ΟΗΕ, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

«Επικίνδυνα ανεπαρκής»

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια είναι «επικίνδυνα ανεπαρκής», τόνισε η Οξφαμ, λίγα εικοσιτετράωρα

μετά την ανακοίνωση ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020.

Η έλλειψη, αν όχι η παντελής απουσία, χρηματοδότησης για να καταπολεμηθεί η πείνα πλήττει ιδίως επτά χώρες: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Μπουρκίνα Φάσο, τη ΛΔ Κονγκό, τη Νιγηρία (το βόρειο τμήμα της), το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, διευκρίνισε η ΜΚΟ στην έκθεσή της, που τιτλοφόρησε δηκτικά «Αργότερα θα είναι πολύ αργά».

Μέχρι σήμερα, οι δωρήτριες χώρες έχουν διαθέσει μόλις το 28% των 10,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο ΟΗΕ τον Μάρτιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που έχει η πανδημία του κοροναϊού ως προς τη διατροφική ανασφάλεια, ή 2,85 δισ. δολάρια.

Καθόλου κεφάλαια

Στις περιπτώσεις των πέντε από τις επτά χώρες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλωθεί λιμός, οι δωρήτριες χώρες δεν έχουν διαθέσει καθόλου κεφάλαια για να βελτιωθεί η διατροφική ασφάλεια εν μέσω πανδημίας, στηλιτεύει η Οξφαμ.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Μπουρκίνα Φάσο, από τα 1,2 στα 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η ΜΚΟ.

Ενώ ο ΟΗΕ μιλά για περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους – τον έναν στους έντεκα κατοίκους του πλανήτη – που υφίστατο χρόνιο υποσιτισμό το 2019, η Οξφαμ από τη δική της πλευρά επικεντρώνεται στους πάνω από 55 εκατομμύρια ανθρώπους «στα όρια του λιμού» στις επτά χώρες που πλήττονται περισσότερο.

«Αμεση χρηματοδότηση»

«Σήμερα, ο κόσμος είναι εκ νέου αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική κρίση την οποία δεν μπορεί να λύσει η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της», προειδοποιεί η Οξφαμ, προτρέποντας τα κράτη να «χορηγήσουν άμεσα επαρκή επίπεδα χρηματοδότησης» και να «σπάσουν τον δεσμό ανάμεσα στις συρράξεις και την πείνα», εγκρίνοντας την «ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση».

Η ΜΚΟ καλεί επίσης τα κράτη να «επενδύσουν σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα διανομής τροφής» και «να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην αγροτική οικολογική παραγωγή τροφίμων» ώστε «να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα