Μέι : Πήραμε από την ΕΕ ό,τι ζητούσε το Κοινοβούλιο

01:43 12/3/2019 - Πηγή: In.gr

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι, η τροποποιημένη συμφωνία βάζει τη χώρα στον σωστό δρόμο για την αποκατάσταση καλής μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ.

Κατά τη Μέι, το να υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας, «ασφάλιση» για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, είναι απόλυτα σωστό.

Ωστόσο, πρόσθεσε, όφειλαν να υπάρξουν εγγυήσεις πως εάν ποτέ χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, δεν μπορεί να έχει μόνιμη ισχύ.

Η συζήτητη για το backstop

Οποια

ρύθμιση κι αν αντικαταστήσει το λεγόμενο backstop, συμπλήρωσε, δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει τις ίδιες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη Μέι, θα υπάρξει σαφής πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εναλλακτικές διευθετήσεις από την έναρξη της επόμενης φάσης τους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι το ΗΒ θα προχωρήσει μονομερώς σε διακήρυξη κατά την οποία τίποτε δεν θα εμποδίζει τη χώρα να πάψει να εφαρμόζει τον μηχανισμό, εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

Στην περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ και οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας, εξήγησε η ίδια, η διακήρυξη αυτή θα καθιστά σαφές ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως τίποτε δεν θα εμποδίζει το ΗΒ να εφαρμόσει μέτρα που θα τερματίσουν την εφαρμογή» του μηχανισμού αυτού.

«Περισσότερες λεπτομέρειες στη Βουλή σήμερα»

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε, στην ομιλία της με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το backstop.

Η Μέι επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ως τα τέλη του 2020, ώστε το backstop να μη χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα