Μεγάλου (Τρ.Πειραιώς): Αναγκαίος ρυθμός ανάπτυξης 3% για να βγούμε από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων

00:18 6/3/2019 - Πηγή: In.gr

«Προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων είναι να έχουμε σημαντικότερη ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4%, είμαστε ακόμη στην αρχή».

Μίλησε για τη συμφωνία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, στόχος πολύ φιλόδοξος που

«είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Χαρακτήρισε δε σημαντική επιτυχία την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου «η οποία βοηθά να εδραιωθεί στην διεθνή αγορά η άποψη, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση».

Προσηλωμένοι στο να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία

Την προσήλωση των τράπεζας στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στα Ιωάννινα, περιοχή στην οποία -όπως σημείωσε- καταγράφονται λιγότερα κόκκινα δάνεια από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως είπε, η Ήπειρος είναι περιοχή με σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Ο αριθμός, η ποσότητα των κόκκινων δανείων στην Ήπειρο, είναι πολύ χαμηλότερη από ότι κατά μέσο όρο την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία.Έχουμε θέσει ως στόχο, το 2019 να δώσουμε 4 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις, εκ των οποίων τα 1,2 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες. Είμαστε δίπλα στην παραγωγική διαδικασία, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε, είμαστε ανοιχτοί για business και προσπαθούμε να δουλέψουμε με όλους τους συνεργάτες μας, για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε.

Ο 4 τράπεζες συμφωνήσαμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια

«Έχουμε σαν τραπεζικό σύστημα και σαν τέσσερις τράπεζες, συμφωνήσει να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, από τώρα μέχρι το τέλος του 2021 κατά 50 δισ., ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που είναι σχεδόν το 30% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Και εάν τα καταφέρουμε, να πετύχουμε ακόμη και μια μεγαλύτερη μείωση.»

»Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία. Είμαστε διατεθειμένοι για οποιοδήποτε project το οποίο είναι χρηματοδοτήσιμο να το χρηματοδοτήσουμε», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Σημαντική επιτυχία το 10ετές ομόλογο

«Το ελληνικό 10ετες ομόλογο είναι πιστεύουμε μια σημαντική επιτυχία, η οποία βοηθά να εδραιωθεί στην διεθνή αγορά η άποψη, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα παραμείνουμε δίπλα στο επιχειρηματία, δίπλα στον αγρότη, στον μικρομεσαίο αλλά και στον καταναλωτή, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και την επιχείρηση του και τα όνειρά του».

Υψηλή ανάπτυξη «για να βγούμε από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων»

«Προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων είναι να έχουμε σημαντικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι, που θα βοηθήσει και τις αξίες των ακινήτων να ανέβουν για να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι τα έχουν να δεχθούν να αποπληρώσουν σιγά- σιγά τις δόσεις τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητα τους, θα βοηθήσει και τα εισοδήματα τους, θα βοηθήσει και όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε μια υγιή ρύθμιση, να μπορέσουμε να την κάνουμε.»

»Πρέπει να πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4%, είμαστε ακόμη στην αρχή, αν μπορέσουμε να το πετύχουμε θα μπορέσει σιγά-σιγά ο κόσμος να αντιμετωπίσει τις δόσεις που έχει αλλά και εμείς να κάνουμε τις σωστές ρυθμίσεις για μπορέσουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, για να βγούμε από την κρίση» τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τα επιτόκια των δανείων, ειδικά των κόκκινων δανείων, είπε μεταξύ άλλων: «Μετά τις ενδεχόμενες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, για το υπόλοιπο το οποίο μένει, το επιτόκιο θα οδηγεί σε δόσεις βιώσιμες στις οποίες θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης».

Απαντώντας σχετικά με την φημολογία ότι οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των καταστημάτων, άρα και του προσωπικού ανέφερε: «Το ζητούμενο για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι να δημιουργούμε τράπεζες οι οποίες έχουν κέρδη και οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους μετόχους τους να μπορέσουν να έχουν κερδοφορία και να μπορέσουν με την σειρά τους να παράγουν μερίσματα για αυτούς που κινδύνευσαν τις περιουσίες του συμμετέχοντας ως μέτοχοι στις τράπεζες».

Keywords
Τυχαία Θέματα