Μαρίνος Μητραλέξης : Ο χειριστής-θρύλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

13:05 2/11/2020 - Πηγή: In.gr

Τις πρώτες μόλις ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στις 2 Νοεμβρίου 1940, έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη PZL P.24 της 22ης Μοίρας Διώξεως (έδρα της, η Μεγάλη Μίκρα) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εμπλέκονται σε αερομαχία πάνω από την περιοχή του Λαγκαδά με δεκαπέντε ιταλικά βομβαρδιστικά Cant Ζ.1007 bis Alcione, που κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη συνοδεία επτά καταδιωκτικών.

Από

την άποψη των αριθμών η μάχη είναι άνιση, και η μόνη βοήθεια που λαμβάνουν τα λιγοστά ελληνικά καταδιωκτικά είναι τα πυρά των παρατεταγμένων στο Λαγκαδά ελληνικών αντιαεροπορικών πυροβόλων.

Ενεργώντας με παραδειγματική αυταπάρνηση και προβαίνοντας σε μια πράξη αυτοθυσίας, ο χειριστής ενός εκ των ελληνικών αεροσκαφών, ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, προβαίνει σε εμβολισμό του αντιπάλου, κρούοντας με την έλικα του αεροσκάφους του το ουραίο πηδάλιο ενός τρικινητήριου ιταλικού βομβαρδιστικού.

Το ιταλικό αεροσκάφος εισέρχεται σε περιδίνηση και συντρίβεται στο έδαφος, με αποτέλεσμα το θάνατο του ιταλού χειριστή.

Ο Μητραλέξης πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση (με στρεβλωμένη την έλικά του) κοντά στο καταρριφθέν ιταλικό αεροσκάφος.

Εκεί, αφού πρώτα απένειμε στρατιωτικό χαιρετισμό, ο Μητραλέξης, προτάσσοντας το περίστροφό του, συλλαμβάνει τα τέσσερα διασωθέντα μέλη του πληρώματος του ιταλικού βομβαρδιστικού (είχαν προλάβει να κάνουν χρήση των αλεξιπτώτων τους), τα επιβιβάζει σε όχημα της Χωροφυλακής και τα παραδίδει στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Το προαναφερθέν περιστατικό, που κατέστη ευρέως γνωστό μέσω του ελληνικού και του ξένου Τύπου της εποχής εκείνης, ενίσχυσε σε πολύ σημαντικό βαθμό το φρόνημα και το θάρρος των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και, εν γένει, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μητραλέξης τιμήθηκε για την παράτολμη πράξη του με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας.

Ποιος ήταν ο Μαρίνος Μητραλέξης

Ο Μαρίνος Δ. Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας.

Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή.

Ο Μητραλέξης στο αεροδρόμιο Ελληνικού το 1941

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και υπηρεσίες της Αεροπορίας και διακρίθηκε σε όλα τα πεδία μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Μητραλέξης σκοτώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1948 κατά την εκτέλεση αναγνωριστικής αποστολής στο Αιγαίο, όταν το αεροσκάφος Airspeed AS.10 Oxford στο οποίο επέβαινε, μαζί με τον αντισμήναρχο Δημοσθένη Πολίτη και τον επισμηναγό Δημήτριο Γαλανάκο, κατέπεσε λόγω βλάβης του ενός κινητήρα στη θαλάσσια περιοχή της Τήνου και βυθίστηκε.

Στον Μητραλέξη αποδόθηκαν πολλές διακρίσεις για τη δράση του από το 1940 έως το 1945, ενώ μετά θάνατον τού απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισμηνάρχου.

Μίλα Μεσσηνίας, το μνημείο του αντισμηνάρχου Μητραλέξη

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (pasoipa.org.gr).

Keywords
Τυχαία Θέματα