«Μαουτχάουζεν» & VITA την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

14:01 3/2/2020 - Πηγή: In.gr

Ελληνες πεζογράφοι – Εργα-σταθμοί, απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη

Ελληνες δεξιοτέχνες της αφήγησης του 20ού αιώνα και σπουδαία μυθιστορήματα που έχουν νικήσει τον χρόνο, καθώς όλοι ανακαλύπτουμε σε αυτά κάτι που μας αφορά, είτε ως ιστορική μνήμη, είτε ως κοινωνική ή ψυχολογική συμπεριφορά.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Μαουτχάουζεν

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος συγκαταλεγόταν στους ελάχιστους επιζήσαντες

από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν

Το βιβλίο απέσπασε τον Ιανουάριο του 2020, το βραβείο μεταφρασμένης λογοτεχνίας 2020: Prix du Livre Etranger 2020 France Inter – Le Journal du Dimanche.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στυλοβάτης του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου, γεννήθηκε το 1922. Το 1943, στάλθηκε από τους Γερμανούς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν και ήταν από τους ελάχιστους επιζήσαντες. Την εμπειρία του αυτή κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο.

«Στις 5 του Μάη, ένα αμερικάνικο τανκ, γκρέμισε την πύλη του Μαουτχάουζεν και μπήκε στον περίβολο. Τι ωραία λόγια, τι ουράνιες ειδήσεις… Οι πολεμιστές μας κοίταζαν σαστισμένοι, περήφανοι, περίλυποι… Ουρλιάζαμε, ξεσκίζαμε τα ρούχα μας, ταρακουνιόμαστε σαν δαιμονισμένοι. Στριμωχνόμαστε, ποδοπατιόμαστε, για να φτάσουμε κοντά στο τανκ. Πολλοί πέφτανε πάνω και φιλούσαν τα καπνισμένα σιδερικά και άλλοι χτυπούσαν πάνω τα κεφάλια τους και κλαίγανε.»

Πλήθος οι συγκλονιστικές περιγραφές και τα επεισόδια στο βιβλίο του Ι. Καμπανέλλη. Διαβάζοντας τα αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει σε τέτοιο σημείο αγριότητας και κτηνωδίας, και μάλιστα χωρίς να υποπτεύεται τη φθορά και την πτώση του.

«Η εμπειρία του Ολοκαυτώματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές μνήμης και έμπνευσης για όλο το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στο «Μαουτχάουζεν» (1965), ο συγγραφέας ξεπερνά κατά πολύ την αυτοβιογραφική μαρτυρία, αλλά και τα στενά όρια του χρονικού. Η λογοτεχνική υφή του είναι έκδηλη τόσο στη δομή του όσο και στο γλωσσικό ύφος. Η διάρθρωσή του σε ξεχωριστά επεισόδια, σε συνδυασμό με τη χρήση του flash back και του flash forward, αποκαλύπτουν μια ευλύγιστη γραφή που κινείται συχνά με κινηματογραφικούς ρυθμούς. Αλλωστε την εποχή που συγκροτείται το αφήγημα σε ενιαίο σώμα ο Καμπανέλλης γράφει και τα κινηματογραφικά του σενάρια. Οι πολίτες του 21ου αιώνα δεν πρέπει να ξεχάσουν τον ναζιστικό εφιάλτη και τα σκοτάδια της φρίκης που παραμονεύουν σήμερα με άλλα προσωπεία. Στο «Μαουτχάουζεν» δεν θα βρουν μόνο το πονεμένο βλέμμα και τη χαίνουσα πληγή όλης της Ευρώπης, αλλά και εκείνο το πικρό χαμόγελο ενός μεγάλου δημιουργού που αφηγείται νηφάλια την ανθρώπινη φρίκη και αποσπά από αυτήν έναν σπόρο ελπίδας» είπε στο «Βήμα» ο Γιώργος Π. Πεφάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο ΕΚΠΑ και κριτικός θεάτρου.

Μαζί

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Η Μπάγια Αντωνοπούλου μιλάει για όλα!

Γρίπη. Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας

Fitness. Νικάμε τη χαλάρωση σε γλουτούς, κοιλιά και πόδια

Τα beauty trends που θα δούμε παντού φέτος

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Keywords
Αναζητήσεις
μαουτχαουζεν μυθιστορημα
Τυχαία Θέματα