Μάχη για τα δικαιώματά τους δίνουν οι Αφγανές

23:02 29/8/2019 - Πηγή: In.gr

Στη σκιά των διεθνών εξελίξεων και των κρίσιμων θεμάτων της τρέχουσας πολιτικής οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν τις δικές τους αγωνίες. Εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με τους Αμερικανούς για την ειρήνευση στη χώρα και διαφαίνεται κάποια αχτίδα ελπίδας από τον 9ο γύρο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ντόχα. Ωστόσο τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι ερχόμενοι κάποια στιγμή οι Ταλιμπάν στην εξουσία, θα συνεχίσουν οι γυναίκες να έχουν τα δικαιώματα που με τόσο κόπο κατάκτησαν τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα.

Μόνο από το σινεμά

Σήμερα οι γυναίκες εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο

Για

παράδειγμα η Σογκόφα Σαντίκι είναι 25 χρονών και διευθύντρια στον μοναδικό σταθμό για γυναίκες στο Αφγανιστάν. Όταν οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία το 1996, ήταν ακόμη μωρό. Πέντε χρόνια αργότερα όταν εκδιώχθηκαν ήταν παιδί. Στο μεταξύ μπόρεσε να σπουδάσει και σήμερα εργάζεται. «Δεν θα επιτρέψω στους Ταλιμπάν να μου απαγορεύσουν να δουλεύω. Δεν θα καταφέρουν να χάσω την ελπίδα μου γι αυτήν τη χώρα. Είναι αδύνατον να αναγκάσουν και πάλι τις γυναίκες να μένουν στα σπίτια τους, όπως το έκαναν σε εκείνη τη σκοτεινή φάση, όταν πήραν την εξουσία».

Τα 2/3 του αφγανικού πληθυσμού είναι κάτω των 25 χρονών. Ξέρουν τι σημαίνει να ζει κανείς κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν μόνο από τις ταινίες και τις διηγήσεις των οικογενειών τους, όταν οι γυναίκες μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο με μπούρκα και με ανδρική συνοδεία ή λιθοβολούνταν σε στάδια. Η νέα γενιά Αφγανών γυναικών είναι μεγαλωμένη με άλλες συνομήλικές της που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παίζουν ποδόσφαιρο ή γίνονται πολιτικοί, όπως επισημαίνει η Μάριαμ Σάμα, η ίδια βουλευτής στο αφγανικό κοινοβούλιο.

Ενσωμάτωση Ταλιμπάν στην εξουσία

Γυναίκες στο Αφγανιστάν μαθαίνουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές

«Σε περίπτωση που μετά την αποχώρηση των στρατιωτών της διεθνούς δύναμης πάνε όλα στραβά σε αυτήν τη χώρα, η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ θα έχουν τεράστια ευθύνη γι αυτό», λέει. Τα γυναικεία δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν. Το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της χώρας είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, και είναι αυτό που ανησυχεί τη Μάριαμ Σάμα. Γιατί οι γυναίκες είναι μακριά από αυτό που σημαίνει χειραφέτηση, αν και η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μισά κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο και τα αναγκάζουν να παντρευτούν πριν συμπληρώσουν τα 19 τους χρόνια. Οι διαφορές παραμένουν μεγαλύτερες ανάμεσα στις γυναίκες της πόλης και της επαρχίας. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία είναι το ερώτημα του πώς οι πρώην μαχητές Ταλιμπάν θα ενσωματωθούν στην κοινωνία μας και θα σεβαστούν τις αξίες των ανθρώπων στο Αφγανιστάν» λέει ο η πρώην βουλευτής Φάουζια Κόλι.

Σίλκε Ντίτριχ / ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα