Λονδίνο : Ο 19χρονος είχε «στόχο ζωής» να πεθάνει ως μάρτυρας

13:04 3/2/2020 - Πηγή: In.gr

Στόχο ζωής «να πεθάνει ως μάρτυρας» είχε όπως όλα δείχνουν ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο.

Ο Σουντές Αμάν, ευτυχώς, δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε, αφού πριν πέσει νεκρός κατάφερε να τραυματίσει μόλις τρεις ανθρώπους. Ένας μικρός απολογισμός, μπροστά σε αυτά που φαίνεται να είχε στο μυαλό του.

Ο 19χρονος δράστης θέλοντας να εκπληρώσει έναν από τους στόχους της ζωής του, αφού «πίστευε στη μετά θάνατον ζωή».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα itv, ο Σουντές Αμάν δεν ήταν μόνο τρομοκράτης του

Ισλαμικού Κράτους, αλλά γνωστός και μη εξαιρετέος στις βρετανικές αρχές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα βρετανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να μην αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν τους είχε πείσει ότι είχε πάρει το μάθημά του στη φυλακή.

Σύμφωνα, δε, με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο δράστης έμεινε στη φυλακή πάνω τρία χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος μία εβδομάδα πριν από την επίθεση. Ο Αμάν είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από λίγες μέρες, καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για 13 υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία.

Είχε παραδεχτεί την ενοχή του για την κατοχή και διανομή τρομοκρατικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων κατασκευής βόμβας και οδηγών μάχης μαχαιριών. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος μόλις πριν από λίγες μέρες, παρά τους φόβους ότι εξακολουθούσε να προωθεί εξτρεμιστικές απόψεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίθεσή του.

Ζητούσε από την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της

Αυτό όμως που σοκάρει είναι οι αποκαλύψεις για τον 19χρονο δράστη που έκανε το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αμάν αποκαλύφθηκε πως στο πρόσφατο παρελθόν προσπαθούσε να «ενθαρρύνει» την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Σε μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του, πίεζε την κοπέλα του να κάνει κι αυτή επιθέσεις και κυρίως να επιτεθεί στους γονείς της, αποκεφαλίζοντάς τους.

Ο Σουντές Αμάν είχε συλληφθεί όταν ήταν 17 ετών και είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ζούσε με τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέρφια του. Η Αστυνομία αντιλήφθηκε τις εξτρεμιστικές του ενέργειες τον Απρίλιο του 2018 και έναν μήνα μετά προχώρησε στη σύλληψή του, σε δρόμο στο βόρειο Λονδίνο.

Κατά την εξέταση του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου του, η αστυνομία βρήκε πλήθος από βίντεο και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού και επιθέσεων με μαχαίρι, κάτι στο οποίο φαίνεται να είχε εστιάσει. Σε μηνύματα που είχε ανταλλάξει με συγγενείς, φίλους και την κοπέλα του, είχε εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σουντές είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο μία εικόνα του τότε αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γράφοντας στον αδερφό του ότι «το Ισλαμικό Κράτος ήρθε εδώ για να μείνει». Σε άλλα μηνύματα, περιέγραφε τις γυναίκες Γιαζίντι (Κούρδες) ως σκλάβες και υποστήριζε ότι το Κοράνι δίνει άδεια να τις βιάζουν.

Κάποια από αυτά τα μηνύματα, αφορούσαν την κοπέλα του. Κατά την επικοινωνία τους, ο Σουντές την ενθάρρυνε και την πίεζε να επιτεθεί στους γονείς της και να τους αποκεφαλίσει.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

Οι αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική δήλωσαν ότι αναζητούσαν δύο διευθύνσεις οικισμών – μία στο Νότιο Λονδίνο και η άλλη περίπου 40 μίλια μακριά στην πόλη Hertfordshire της περιοχής Stortford.

Ο 19χρονος ονειρευόταν να κάνει τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι ή με οξύ οδηγώντας μοτοποδήλατο, ενώ μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό της Αλ Κάιντα μέσω ενός γκρουπ στο WhatsApp που είχε φτιάξει η οικογένειά του. Η επίθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των τρομοκρατών που απελευθερώνονται κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων σε κινητό ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του.

Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα