Λιβύη : Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν τουρκικό drone πάνω από την Τρίπολη

02:49 4/1/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Τρίπολη, λίγο μετά το κάλεσμα από τον ηγέτη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για «ιερό πόλεμο» κατά της Τουρκίας εξαιτίας της υποστήριξής της στην αντίπαλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του πρωθυπουργού Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ.

Στόχευσε κομβόι

Οπως μεταδίδει το rt.com, οι δυνάμεις του στρατάρχη

Χαφτάρ ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε επιχείρηση νότια της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της κυβέρνησης του αλ-Σαράτζ.

Σύμφωνα με αναφορά των ίδιων πηγών, το τουρκικό αεροσκάφος ήταν ένοπλο, τύπου Bayraktar TB2, και κατερρίφθη διότι στόχευσε κομβόι οχημάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

#BREAKING: An hour ago, 2 #Turkish Bayraktar TB2 armed drones supporting Islamist militias of #GNA targeted a convoy of #Libya National Army on its way to #Tripoli at Mizda. 30 mins later one of them was shot-down by a Pantsir S1 SAM system of #LNA in south of #Mitiga airport! pic.twitter.com/lAqkTqmv2u

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) 3 Ιανουαρίου 2020

Η ένταση στη Λιβύη φαίνεται να κλιμακώνεται ραγδαία μετά το «πράσινο φως» της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατευμάτων προς υποστήριξη των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Διάγγελμα Χαφτάρ για «τζιχάντ»

Με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.

«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Επέκρινε τον Ερντογάν

Το διάγγελμα του Χαλίφα Χαφτάρ έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λίβυος στρατηγός επέκρινε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την «αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Λιβύη και γενικότερα την περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα