Λιβύη : Ο Χαφτάρ απορρίπτει το αίτημα Ερντογάν – Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

21:05 9/1/2020 - Πηγή: In.gr

Το αίτημα που απηύθυναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απορρίπτει ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης καλωσόρισε την πρωτοβουλία Ρωσίας – Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει την επίθεση στην Τρίπολη,

απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα Ερντογάν – Πούτιν.

#BREAKING Libya's Haftar rejects Ankara, Moscow's call for ceasefire pic.twitter.com/ZrZVnvF19B

AFP news agency (@AFP) January 9, 2020

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση θα γίνει με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο, αφότου οι τρομοκράτες αφοπλιστούν και συλληφθούν για τα εγκλήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως «εκτιμούμε και σεβόμαστε την πρόταση του ρώσου προέδρου, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των τρομοκρατών οι οποίοι δέχονται ενισχύσεις από μια συγκεκριμένη χώρα».

General commander of the Libyan Army has officially refused any cease-fire.
And political talk will happen with the democratically elected parliament #HoR after all #militias and #terrorists have been disarmed and arrested for their crimes.
Viva #LNA pic.twitter.com/2oOPx9AiJh

— M.LNA (@LNA2019M) January 9, 2020

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χαφτάρ.

Λίγες ώρες αργότερα, υπήρξαν φήμες για σύλληψη του Σαράτζ από άνδρες της πολιτοφυλακής σε αεροδρόμιο της Τρίπολης, οι οποίες εν τέλει διαψεύστηκαν.

Announcement in Arabic pic.twitter.com/WJ6iXh6pRS

— M.LNA (@LNA2019M) January 9, 2020

Το αίτημα Πούτιν – Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ερντογάν και Πούτιν, συζητήθηκαν διμερή θέματα και περιφερειακά ζητήματα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών στον Ιντλίμπ, την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ» υπογράμμισε ο Τσαβούσολγλου, προσθέτοντας ότι «οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Λιβύη, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου».

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν υιοθετούν κοινή στάση στο ζήτημα της εξομάλυνσης της κατάστασης στη Λιβύη.

«Έχει συμφωνηθεί κοινή στάση στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στην έκκληση την οποία απηύθυναν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν προς όλες τις πλευρές της Λιβύης: να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να κηρυχθεί εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12 Ιανουαρίου), δηλαδή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να συνεχίσουν τις επαφές σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη. «Εκφράσθηκε η ετοιμότητα να συνδράμουμε στην επιτυχία της διάσκεψης του Βερολίνου με θέμα τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας τάσσονται υπέρ της ένταξης στην διαδικασία αυτή όλων των μερών της Λιβύης όπως και των γειτόνων της Λιβύης» δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα