Λευκορωσία : Έσκισε το διαβατήριό της για να αποφύγει την απέλαση η αρχηγός της αντιπολίτευσης

15:16 8/9/2020 - Πηγή: In.gr

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ουκρανικών ΜΜΕ, η αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Μαρία Κολεσνίκοβα, έσκισε το διαβατήριό της για να αποφύγει την απέλαση από την ίδια της τη χώρα.

Τη Δευτέρα, μασκοφόροι άνδρες απήγαγαν την Κολεσνίκοβα από το κέντρο του Μινσκ και την απομάκρυναν από το σημείο σε βαν. Δύο ακόμη συνάδελφοί της έχουν εξαφανιστεί. Οι τρεις ακτιβιστές φαίνεται ότι οδηγήθηκαν αργότερα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Κολεσνίκοβα αρνήθηκε να

τα διασχίσει και έσκισε επίτηδες το διαβατήριό της, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. «Όταν επιχείρησαν να την απελάσουν, εκείνη έσκισε το διαβατήριό της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να της επιτραπεί η είσοδος στην ουκρανική επικράτεια», ανέφερε πηγή του πρακτορείου Interfax-Ukraine.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο, έγραψε στο Facebook ότι η Κολεσνίκοβα κατάφερε να αποφύγει «τη βίαιη εξορία από την χώρα καταγωγής της».

Οι ακτιβιστές που βρίσκονταν μαζί της, ο Άντον Ροντνέκοφ και ο Ιβάν Κράβτσοφ, πιστεύεται ότι έχουν περάσει την Ουκρανία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta της Λευκορωσίας έγραψε ότι η Κολεσνίκοβα σπρώχθηκε έξω από το αυτοκίνητο, το οποίο συνέχισε να κινείται χωρίς εκείνη και το οποίο διέσχισε τα σύνορα. Οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας εμφανίζονται στη συνέχεια να έχουν συλλάβει και πάλι την Κολεσνίκοβα. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τα γεγονότα στα σύνορα, ενώ η σημερινή της τοποθεσία παραμένει άγνωστη.

Υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία

«Τώρα η Κολεσνίκοβα βρίσκεται υπό κράτηση. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα την τοποθεσία, όμως κρατείται», δήλωσε ο Άντον Μπιτσοκόφσκι, εκπρόσωπος της λευκορωσικής συνοριοφυλακής, μιλώντας στο Reuters.

Η Κολεσνίκοβα είχε συνεργαστεί προεκλογικά με την υποψήφια πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία υποστήριξε ότι νίκησε εναντίον του Λουκασένκο στις αμφισβητούμενες εκλογές του Αυγούστου.

Τη Δευτέρα απήχθη μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία μέλη του συντονιστικού συμβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε για την επιδίωξη της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, εν μέσω εκτεταμένης απόρριψης των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, βάσει των οποίων 80% των ψήφων υποτίθεται ότι ήταν υπέρ του Λουκασένκο.

Διεθνής κατακραυγή για το καθεστώς Λουκασένκο

Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν απαιτήσει απαντήσεις για την τοποθεσία της Κολεσνίκοβα. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ντόμινικ Ραάμπ, έγραψε στο Twitter: «Είμαι πραγματικά ανήσυχος για την κατάσταση της Μαρία Κολεσνίκοβα στην Λευκορωσία. Το καθεστώς Λουκασένκο πρέπει να καταστήσει πρώτη προτεραιότητα την ασφαλή της επιστροφή. Το καθεστώς πρέπει να σταματήσει την τυφλή βία κατά των διαδηλωτών, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να ξεκινήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση».

Εγείροντας ανησυχίες για τη μοίρα της Κολεσνίκοβα, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, απαίτησε «διαφάνεια για το πού βρίσκεται και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Λευκορωσίας».

Η ΕΕ έκανε επίσης έκκληση για την άμεση απελευθέρωση περισσότερων από 600 ατόμων που κρατούνται στη Λευκορωσία εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος.

Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύλληψη περισσότερων από 633 ανθρώπων με την κατηγορία των παράνομων μαζικών συγκεντρώσεων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κύματα συλλήψεων από τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων.

«Η ΕΕ αναμένει οι λευκορωσικές αρχές να φροντίσουν για την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που βρέθηκαν στη φυλακή για πολιτικούς λόγους, πριν και μετά τις νοθευμένες εκλογές της 9ης Αυγούστου», τόνισε ο επικεφαλής διπλωμάτης, Τζόσεπ Μπόρελ. «Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που ευθύνονται για βία, καταπίεση και νόθευση εκλογικών αποτελεσμάτων».

Τι δήλωσε η Τιχανόφσκαγια

Η Τιχανόφσκαγια, η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο που εγκατέλειψε τη χώρα μετά από πιέσεις των αρχών, και στην οποία παραχώρησε άσυλο η Λιθουανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Όσο περισσότερο επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα κατεβαίνουν στους δρόμους».

Οι αμφισβητούμενες εκλογές προκάλεσαν τεράστιες διαδηλώσεις στην πρώην σοβιετική χώρα των 9 εκατομμυρίων πολιτών, δημιουργώντας μια πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο για τον Λουκασένκο.

Πηγή: AFP, www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα