Λ. Μαραθώνος και Χανιά: Θανάσιμες παγίδες και τσαμπουκάς της ασφάλτου

07:39 7/9/2019 - Πηγή: In.gr

Η παντελής απουσία της Τροχαίας στην άσφαλτο, κατά την τελευταία 15ετία, αφενός διέπλασε το χειρότερο μοντέλο οδηγών-φονιάδων και αφετέρου άφησε τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του εθνικού οδικού δικτύου, να κολυμπούν τις νυχτερινές ώρες στα εφιαλτικά σκοτάδια.

Είναι μάλιστα άξιο απορίας, πώς ο διακρινόμενος για την ετοιμότητα και εντιμότητά του νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν έχει θέσει ακόμη σε προτεραιότητα την κατάργηση των οδικών παγίδων θανάτου, αλλά και του ιταμού και χυδαίου τσαμπουκά των ψευδοπαλικαράδων της ασφάλτου.

Λεωφόρος Μαραθώνος

Ας ξεκινήσουμε

λοιπόν από τον τσαμπουκά, από τον ψευδοπαληκαρισμό, που τον μοσχοανάθρεψε η απουσία των περιπολικών της Τροχαίας στο εθνικό οδικό δίκτυο. Εντελώς δειγματοληπτικά ξεκινάμε από τη λεωφόρο Μαραθώνος όπου:

Έχουν αφαιρεθεί από τον Γέρακα μέχρι το Μαραθώνα οι έστω ολίγες πινακίδες για τα ανώτατα όρια επιτρεπόμενης ταχύτητας (70-80 χλμ).

Στους αστικούς δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση (Παλλήνη, Νέα Μάκρη), οι καταστηματάρχες έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες παράνομης στάθμευσης. Θυμίζουμε με την ευκαιρία, ότι πριν από αρκετά χρόνια και σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, τραυματίστηκε σε τροχαίο, θανάσιμα, ο εκλεκτός συνάδελφος Θανάσης Παπαρήγας (σύζυγος της πρώην γεν. γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα), στον κεντρικότερο δρόμο της Νέας Μάκρης.

Ο τσαμπουκάς των ανεξέλεγκτων, από την Τροχαία, παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ), συνήθως χαρακτηρίζεται από τις «σφήνες», όχι μόνον των χούλιγκανς, αλλά και οδηγών υποτίθεται με σοβαρότερα καθήκοντα, αλλά και μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού και με θηριώδη θόρυβο των σπασμένων σιλανσιέ (σιγαστήρων), όπως και αγροτικά οχήματα με υπέρβαρο και χωρίς ασφάλεια δεμένο φορτίο για τις λαϊκές αγορές, πολλές φορές προξενούν από σοβαρά έως θανατηφόρα ατυχήματα.

Αλλάζουν, με συνεχείς δολιχοδρομίες και χωρίς φλας, λωρίδες κυκλοφορίας και συχνότατα, παραβιάζοντας το πορτοκαλί των φωτεινών σηματοδοτών, χτυπούν με σφοδρότητα τα αυτοκίνητα που έχουν νόμιμα φρενάρει πριν από αυτούς. Με άλλα λόγια, όχι μόνον το πορτοκαλί αλλά και το κόκκινο των σηματοδοτών, παραβιάζεται συστηματικά κυρίως από τους ντόπιους οδηγούς που θεωρούν τους δρόμους ιδιοκτησία τους!

Στο σκοτάδι τα Χανιά

Ο βόρειος οδικός άξονας του νομού Χανίων στην Κρήτη και στο διάστημα από Ρέθυμνο έως τα δυτικά του νομού, το μέγιστο τμήμα αυτής της εθνικής οδού πλέει τις νυχτερινές ώρες σε εφιαλτικό και επικίνδυνο σκοτάδι.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του βόρειου οδικού άξονα των Χανίων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται στα εφιαλτικά σκοτάδια.

Με εξαίρεση λίγες διασταυρώσεις με άπλετο φως (Δεύτερη διασταύρωση με Σούδα, βιομηχανικό πάρκο Χανίων, διασταύρωση για Μπουρνιές και κρατικό νοσοκομείο κ.α.) σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή δεν υπάρχει ούτε ένας φανοστάτης με αποτέλεσμα οι οδηγοί ν’ ανοιγοκλείνουν εναλλακτικά τα μικρά και μεγάλα φώτα τους, όπως στις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί και αρνητικό στίγμα για ένα νομό με δεκάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες, που σχηματίζουν την εντύπωση ότι οδηγούν στα Βαλκάνια του ’50 και ’60.

Χειρότερη είναι η κατάσταση και στην παλαιά διασταύρωση του εθνικού δρόμου Χανίων με το λιμάνι της Σούδας (στο ύψος του νοσοκομείου του πολ. ναυτικού), όπου ελλείψει ανισόπεδης διασταύρωσης, τα αυτοκίνητα που θέλουν να στρίψουν αριστερά προς το Ρέθυμνο και Ηράκλειο, περνούν στο αντίθετο ρεύμα (με την ανοχή της Τροχαίας) τελείως παράνομα και με την ψυχή στα δόντια, για ν’ αποφύγουν θανατηφόρες συγκρούσεις με τους αντίθετα ερχομένους.

Τραγελαφική είναι η κατάσταση, στην αστική διασταύρωση της Σούδας με τα Χανιά, κοντά στο σούπερ-μάρκετ ΣΥΝΚΑ. Εκεί είναι σχεδόν τελείως σβησμένες οι διαγραμμίσεις στην άσφαλτο. Και το χειρότερο, δεν έχει κατασκευαστεί επί δεκαετίες μια προστατευτική πρασιά για την αποφυγή συγκρούσεων.

Και τελειώνει το οδοιπορικό του τρόμου, με τους αφύλακτους από προστατευτικό ατσάλινο δίχτυ για τους απότομους γκρεμούς, στην περιοχή του παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου, κοντά στις Βρύσες του Αποκόρωνα. Ακριβώς εκεί, την περίοδο των ραγδαίων βροχοπτώσεων, αποκολλώνται και κλείνουν την άσφαλτο ολόκληροι θρυμματισμένοι βράχοι που νομοτελειακά (και το απευχόμαστε) θα στείλουν πολλούς οδηγούς στα νοσοκομεία…

Keywords
Τυχαία Θέματα