Συνδιαχείριση με την Τουρκία ζητά ο Κοτζιάς: Να μην είμαστε μονοχοφάηδες

16:32 4/3/2019 - Πηγή: In.gr

Σε μία δήλωση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ενίσχυση των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος». «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και

να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, της μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο λέγοντας: «Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει το 100%, έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».

Παράλληλα ο πρώην ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ και την ενδεχόμενη παρέμβαση τους στα ελληνοτουρκικά είπε: «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή! Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ-συμμάχησαν με την Αμερική».

Keywords
Τυχαία Θέματα