Κοτζιάς: Δεν απεμπολήσαμε το δικαίωμα βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

16:45 8/2/2019 - Πηγή: In.gr

Θέση στη συζήτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών απεμπόλησε το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στις διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο τέως υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε πως σε κάθε κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα υπάρχει έλεγχος και, αν δεν ανταποκρίνονται

όσα γίνονται στη συμφωνία, θα υπάρχει δικαίωμα βέτο. «Δεν περιμέναμε τον Χαν» είπε απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και αμφισβήτησε πως η χώρας άσκησε βέτο στο Βουκουρέστι.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο ίδιος έχει ασκήσει ήδη δεκάδες βέτο στην ΕΕ, κίνηση για την οποία καταγγέλθηκε και από τον διεθνή Τύπο.

«Όταν βάζανε χωρίς όρους Αλβανία στο ΝΑΤΟ, βάλανε όρους για μειονότητα; Κι όταν βάζανε την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, της ζητήσανε το πολύ απλό, να επιστρέψει τα σκεύη τα ιερά από τα ιερά μοναστήρια που έκλεψε παράνομα ο Βουλγαρικός φασισμός;» αναρωτήθηκε.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό.

«Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι το βέτο για τις εγγυήσεις και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε και προσθέσαμε και τις εγγυήσεις» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε οπαδό της αδράνειας αλλά και φοβική. «Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Απαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε και πήρε το λόγο, υποστηρίζοντας ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.

«Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι στο ΝΑΤΟ επί 10 χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν υπάρχει ένταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα