Κοροναϊός: Ποια καταστήματα κλείνουν [τελική λίστα] – Απαγορεύονται ουρές άνω των 5 ατόμων

22:29 13/3/2020 - Πηγή: In.gr

Γενικό λουκέτο μπήκε σήμερα στη χώρα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο των χώρων γενικής συνάθροισης.

Στο στόχαστρο έχουν μπει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα δρακόντεια μέτρα έρχεται να συμπληρώσει οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πως απαγορεύονται οι ουρές άνω των 5 ατόμων σε καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την τελική λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Τελική λίστα με τις επιχειρήσεις
που κλείνουν

1.Δραστηριότητες κάθε είδους υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης (ΚΑΔ 5610), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

2.Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

3.Δραστηριότητες κάθε είδους παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.)  (ΚΑΔ 5630), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

4. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

5. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 9004).

6. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

7. Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).

8. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).

9. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.) (ΚΑΔ 9200), εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων  πλανόδιου πωλητή, υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση και  υπηρεσιών στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση.

10. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

11. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312), με εξαίρεση αθλητών και ομάδων που είναι σε στάδιο προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς αγώνες.

12. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

13. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κτλ.) (ΚΑΔ 9321).

14. Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας: Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04), Υπηρεσίες παιδότοπου (ΚΑΔ 93.29.19.05), Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κλπ) (ΚΑΔ 93.29.19.06), Άλλες υπηρεσίες θεάματος (ΚΑΔ 93.29.2).

15. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602).

16. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία  (ΚΑΔ 9604).

17. Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών:  Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96.09.19.09), υπηρεσίες ιερόδουλου (ΚΑΔ 96.09.19.12), υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96.09.19.17).

18. Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με εξαίρεση τα υπερκαταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ.

Γενική οδηγία: Σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού δίνεται η γενική οδηγία τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

· Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

· Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

· Λαϊκές αγορές

· Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

·  Φαρμακεία

·  Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

·  Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

·  Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

· Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

· Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Τα κρούσματα σε αριθμούς

Σημειώνεται πως όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίοδρας, στα εκατόν ενενήντα έχουν φθάσει πλέον τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Από τα νέα κρούσματα, τα 36 είναι υπό διερεύνηση. Έντεκα είναι τα λεγόμενα «ορφανά», τα 9 στην Αττική ενώ πέντε άτομα νοσούν σοβαρά.

Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα.

Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

·  Αθήνα 85

·  Ηλεία 40

·  Αχαΐα 9

· Θεσσαλονίκη 6

·  Ανατολική Αττική 5

· Ζάκυνθος 4

·  Καστοριά 3

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».

Μέτρα στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών

Λίγο νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε οκτώ στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κοροναϊού, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και επιχειρήσεων, καθώς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουν συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Ποια, – Απαγορεύονται, [τελική ],koronaios, poia, – apagorevontai, [teliki ]