Κοροναϊός: Η πόλη – υπόδειγμα της Ισπανίας που κρατά μακριά τον φονικό ιό

22:31 3/4/2020 - Πηγή: In.gr

Υψωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, βρίσκεται η πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα. Μια πόλη, η οποία αποτέλεσε μήλο της έριδος μεταξύ Χριστιανών και Μαυριτανών το 1812, κατά τη διάρκεια των ισπανοαμερικανικών πολέμων.

Η πόλη έκλεισε τις πόρτες της στις 14 Μαρτίου, κι ενώ η Ισπανία μετρά πάνω 117.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 11.00 νεκρούς, απάντες οι 1.400 κάτοικοι της Ζαχάρα παραμένουν υγιείς. Ίσως αυτή να είναι και η σωτηρία της.

«Βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα της εξάπλωσης του ιού και νομίζω ότι αυτό είναι θετικό σημάδι…» δήλωσε στο CNN

ο 40χρονος δήμαρχος της πόλης, ο οποίος έδωσε εντολή να κλείσουν οι 4 από τις 5 πύλες της Ζαχάρα, την ημέρα που η Ισπανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση ελήφθη με την απόλυτη στήριξη των κατοίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Σχεδόν το ένα τέταρτο της Ζαχάρα είναι άνω των 65 ετών.

Τίποτα άγνωστο δεν θα μπει στην πόλη μας

Μία ώρα από τη Σεβίλλη με το αυτοκίνητο, η πόλη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Ο δήμαρχος λέει ότι τις πρώτες μέρες έπρεπε να απομακρύνουν τους γάλλους και τους γερμανούς τουρίστες που αγνοούσαν τα μέτρα της τοπικής κυβέρνησης.

Τέσσερις από τις εισόδους της πόλης έκλεισαν ερμητικά. Ανοιχτή έμεινε μόνο μία είσοδος με επανδρωμένο σημείο ελέγχου, όπου τα οχήματα ψεκάζονται με ένα μείγμα λευκαντικών και νερού. Το σημείο ελέγχου στον έναν και μοναδικό δρόμο πρόσβασης λειτουργεί με έναν αστυνομικό.

Δύο άντρες ντυμένοι με τα προστατευτικά ρούχα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των ελαιώνων πλένουν τα οχήματα που περνούν με ένα μείγμα λευκαντικού και νερού. Τα οχήματα πρέπει ακόμη να περάσουν από ένα άλλο είδος απολύμανσης των ελαστικών για να μπορέσουν να εισέλθουν στην πόλη.

«Δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να περνάει από το σημείο ελέγχου και να μην απολυμαίνεται» λέει ο δήμαρχος. «Έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ηρεμία στους γείτονές μας. Ξέρουν ότι κανείς και τίποτα «άγνωστο» δεν θα μπει στην πόλη μας».

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και εντός πόλης. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ομάδα κατοίκων απολυμαίνει ψεκάζοντας όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τις εξωτερικές όψεις όλων των κτιρίων.

Καθημερινές δράσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, μία επιχείρηση της πόλης πληρώνει δύο γυναίκες για να διανέμουν κατ΄οίκον τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, 11 ώρες την ημέρα, για να μειωθεί στο ελάχιστο η κίνηση στους δρόμους και να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών μαγειρεύει για όλους όσοι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και φροντίζει και κάθε άλλο είδος βοήθειας που μπορεί να χρειαστούν.

Στους δρόμους της Ζαχάρα κυκλοφορούν το σούρουπο και δύο αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με φωτάκια και μουσική, τα οποία καλούν τα παιδιά της πόλης να βγουν στα μπαλκόνια τους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους.

Εκτός από τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η πόλη φροντίζει και για τις τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι φόροι και οι λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού των 19 εστιατορίων και μπαρ της πόλης, τα οποία ζούσαν από τον τουρισμό, πληρώνονται πλέον από το αποθεματικό του Δήμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα