Κοροναϊός: «Φυλακισμένοι» στις δομές ή απροστάτευτοι στις πλατείες οι πρόσφυγες

23:29 31/7/2020 - Πηγή: In.gr

Είτε μπαίνουν σε απόλυτη απομόνωση – τιμωρία είτε αφήνονται εντελώς αβοήθητοι. Αυτοί είναι οι τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές τους πρόσφυγες πρόσφυγες εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου τα κρούσματα παρουσιάζουν «έκρηξη» στην Ελλάδα.

Η νέα δε παράταση των μέτρων για περιορισμό κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές προσφύγων ενισχύει το επιχείρημα όσων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον κοροναϊό

για να υλοποιήσει το σχέδιο της για κλειστά κέντρα.

Η απόφαση για παράταση της καραντίνας στα ΚΥΤ έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο του κέντρου περίθαλψης που λειτουργούσε έξω από τη Μόρια για περιστατικά κοροναϊού, έπειτα από επιβολή προστίμου από τις τοπικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες με δεκάδες άστεγους πρόσφυγες την πλατεία Βικτωρίας έρχονται ξανά στο φως. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο παρουσιάζουν μια ασφυκτική κατάσταση, όπου δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, να κοιμούνται στο πάτωμα.

Σε «καραντίνα» μέχρι τις 31 Αυγούστου

Παρατείνεται έως το τέλος του Αυγούστου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί κοινή δήλωση – αίτημα από τους δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Κω και Λέρου, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν «στο πλαίσιο της πρόνοιας που έχει επιδειχθεί από την κυβέρνηση με τη λήψη δέσμης μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός κυκλοφορίας του πληθυσμού που διαμένει στα ΚΥΤ, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κοροναϊού Covid-19» να προβούν σε παράταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων και της μαζικής αποσυμφόρησης των νησιών.

Σημείωσαν, ακόμα, ότι «ενόψει της σταδιακής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας και των φόβων που εκφράζονται για δεύτερο κύμα διασποράς του κοροναϊού και λαμβανομένου υπόψη ότι η κατάσταση στα νησιά μας δυνητικά αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα τόσο από υγειονομικής, όσο και από κοινωνικής άποψης, μεριμνήσετε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τη μεταφορά του συνόλου των μεταναστών/προσφύγων που διαβιούν στα κέντρα υποδοχής των νησιών».

Έκλεισε το κέντρο κοροναϊού στη Μόρια – Κίνδυνος εξάπλωσης του covid

Για «αποτυχία» των τοπικών αρχών να βρουν λύση, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης περιστατικών κοροναϊού έξω από τη Μόρια κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Το κέντρο που δημιουργήθηκε από την οργάνωση αναγκάστηκε να κλείσει σήμερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες».

«Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μας παρεμποδίζουν ενώ προσπαθούμε να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους, όταν, ακριβώς δίπλα μας στη Μόρια, βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε απάνθρωπες συνθήκες» τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περιστατικά COVID-19 στη Λέσβο άνοιξε στις 6 Μαΐου, «έπειτα από προσπάθειες ιατρικών οργανώσεων και με την υποστήριξη δημόσιων λειτουργών και του τοπικού νοσοκομείου» και «ήταν το μόνο μέρος στη Λέσβο που παρείχε έναν ασφαλή χώρο στον οποίο άτομα από τη Μόρια που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 θα μπορούσαν να απομονωθούν και να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη», σημειώνεται.

Δεκάδες χιλιάδες συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι σήμερα το κέντρο κλείνει, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, όπου, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε σαπούνι και νερό. Η οργάνωση τονίζει ότι το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης «θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στη Μόρια».

Τέλος, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι μαζί με τους οικογένειές τους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, λόγω ηλικίας ή χρόνιων προβλημάτων υγείας, παραμένουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και η οργάνωση ζητά την άμεση και επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ανθρώπων σε ασφαλή καταλύματα σε άλλες περιοχές.

Εικόνες ντροπής στην πλατεία Βικτωρίας

Την ώρα που η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «χαλάρωση» από τους πολίτες, κάνοντας λόγο για «ατομική ευθύνη» και ζητώντας να τηρούνται τα μέτρα, εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται για ακόμα μια φορά στην πλατεία Βικτωρίας, όπου δεκάδες πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους έχουν βρει προσωρινή «στέγη».

Πρόκειται για πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα νησιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την προσαρμογή τους στην κοινωνία.

Στις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρες οι άθλιες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά οι πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται εντελώς αβοήθητοι και χωρίς καμιά προστασία απέναντι στον covid.

 
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Φυλακισμένοι,koronaios, fylakismenoi