Κοροναϊός: Φόβοι για δεύτερο κύμα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη Μακεδονία – Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα

21:03 12/7/2020 - Πηγή: In.gr

Προ των πυλών ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι ραγδαία.

Οι φόβοι των επιστημόνων φαίνεται πως επιβεβαιώνονται καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων έφερε μια σχετική χαλαρότητα στους πολίτες, ενώ το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε μια εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή προκαλεί η έξαρση των εγχώριων κρουσμάτων, καθώς εστίες του ιού έχουν εντοπιστεί στην Περιφέρεια Δυτικής

Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Εξ αυτών ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κοροναϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα πανηγύρια, καθώς θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του ιού, με την απαγόρευσή τους να εξετάζεται από το επιτελείο της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων.

Γώγος: Πάμε προς δεύτερο κύμα – Απαράδεκτες οι εικόνες στα πανηγύρια

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ ανέφερε πως «πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κοροναϊού».

Μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε «πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις» και πως μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή και εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές του και φυσικά υπάρχουν ακόμα μικροεστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας

Αναφορικά με την περίπτωση της ανήλικης που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά μεταδίδουν σε χαμηλότερο βαθμό ενώ έχουν τηρηθεί οι οδηγίες και θα σπάσει η μετάδοση σε αλλά παιδιά.

Επιπλέον, ο καθηγητής ανέφερε πως βασικό πρόβλημα οι συμπεριφορές μας ενώ τόνισε πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα πχ μάσκες.

Στο «τραπέζι» η απαγόρευση των πανηγυριών

Ανοιχτή είναι εξάλλου η απαγόρευση των πανηγυριών, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρούνται στην χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία που υπάρχει από τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.

Παράλληλα,  ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN προειδοποίησε όλους όσους καταπατούν τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Μαξίμου για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Σημειώνεται ότι υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 12:00, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ.

31 νέα κρούσματα την Κυριακή – Πού εντοπίστηκαν

Σε 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κάποιος θάνατος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.803, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι ως εξής:

– Τέσσερα (4) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– Τρία (3) που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

– Έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.

– Πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

– Πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.

– Ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

– Έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

– Ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

Τέσσερα παιδιά θετικά στην Κεντρική Μακεδονία

Τέσσερα ανήλικα παιδιά διαγνώστηκαν με κοροναϊό στην κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική, θετικά διαγνώστηκαν αλλά τρία ανήλικα παιδιά Ρομά από την Βέροια.

Τα δυο νοσηλεύονται καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο ενώ το τρίτο παραμένει σε περιορισμό στο σπίτι του. Τέλος δυο ενήλικες από την Βέροια νοσηλεύονται θετικοί στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα