Κοροναϊός : Συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

20:30 29/1/2020 - Πηγή: In.gr

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί ο φονικός κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα, με την εξάπλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι δραματική τις τελευταίας ημέρες.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο, Πέμπτη -και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα- την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας και των φόβων που κυριαρχούν.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης

του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση στο Twitter.

I have decided to reconvene the International Health Regulations Emergency Committee on the new #coronavirus (2019-nCoV) tomorrow to advise me on whether the current outbreak constitutes a public health emergency of international concern. pic.twitter.com/993YBQ6hol

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) January 29, 2020

Ο Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ: «Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι εντυπωσιασμένος με τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς Κίνας για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

132 νεκροί, 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 6.061 κρούσματα.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Στα εννέα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη ανέρχονται στα εννέα μετά τη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας για το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Πρόκειται για έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, ενώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Keywords
Τυχαία Θέματα