Κοροναϊός : Ο «εφιάλτης» της Ιταλίας πάνω από την Ελλάδα – Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων φέρνει lockdown

23:41 28/10/2020 - Πηγή: In.gr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ελλάδα, με την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο. Η χώρα μας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη που δίνει με τον αόρατο εχθρό, με την κατάσταση να μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη.

Το σημερινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, το οποίο έσπασε το «φράγμα» των 1.500 μολύνσεων σε μια μέρα, ήρθε να μας υπενθυμίσει με τον χειρότερο τρόπο πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση,

αφού τα 2.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία κάποτε έμοιαζαν ένα μακρινό εφιαλτικό σενάριο, πλέον απέχουν μια «ανάσα».

Η Ελλάδα, βάσει της κατάσταση των τελευταίων ημερών, βρίσκεται στο μονοπάτι της Ιταλίας, κάτι που πλέον παραδέχονται και οι επιστήμονες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«’Εκτός ελέγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, για την οποία έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, φαίνεται από το γεγονός πως από στις 26 Οκτωβρίου, μόλις δυο εικοσιτετράωρα πριν, η χώρα μας ανακοίνωσε 715 κρούσματα, αριθμό που τότε φάνταζε πολύ υψηλός για τα τότε δεδομένα. Μέσα σε 48 ώρες τα κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 1.547 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Ακόμα ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ο αριθμός των θανάτων. Μέσα σε 28 ημέρες τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 212 θάνατοι, όταν συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 603. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πάνω από το 1/3 των θανάτων έχει καταγραφεί τον μήνα που διανύουμε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τον αποκαλούμε «μαύρος» Οκτώβριος.

Πλέον, με το καθολικό lockdown να… περικυκλώνει την Ελλάδα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας νέα μέτρα, τη στιγμή που καλά καλά δεν έχουν προλάβει να κλείσουν εβδομάδα, αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο και τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 14 ημέρες για να «κριθεί» η επιτυχία τους.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων φέρνει εξελίξεις

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η Πέμπτη (29/10) θα είναι η κρίσιμη ημέρα, κατά την οποία θα παρθούν νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση για τον περαιτέρω περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως, με σκοπό να επανεξετάσουν την κατάσταση στη χώρα μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Μέσα στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, μετά από πρόταση των επιστημόνων, θα είναι η περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν να πάει στις 21:00 ή στις 22:00. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβληθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχύει νωρίτερα και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ακόμα, στο τραπέζι έχει τεθεί και η μετακίνηση ανάμεσα στις περιφέρειες που είναι «κόκκινες» είτε με καθολικό τρόπο, είτε με την χρησιμοπoίηση SMS.

Σε ότι αφορά τον υγειονομικό χάρτη, σειρά για το επίπεδο 4, παίρνουν η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και πιθανώς και η Ροδόπη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτό να ανακοινωθεί αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το MEGA, η απόφαση για γενικό lockdown πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, με τις τελικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί να λαμβάνονται τις προσεχείς ημέρες.

Τι λένε οι επιστήμονες

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε πως τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Ακόμα, ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει εισήγηση να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όντως είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την επιτροπή και θα εξεταστούν ξανά αύριο Πέμπτη τα δεδομένα.

Για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Γώργος απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.

Για την εστίαση, εξήγησε ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους και πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος είπε πως είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Για τη χρήση μάσκας επανέλαβε εμφατικά ότι είναι χρήσιμη σε όποιο χρώμα και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας.

«Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω» σημείωσε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης: Εφιάλτης με τα ενεργά κρούσματα στην Αττική – Νοσούν 28.000 έως 40.000 άνθρωποι

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί να μπει φρένο στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Μεταξύ άλλων η κ. Λίνου πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση και την κατάληψη περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν θερμάστρες αλλά και κουβέρτες.

Ακόμη έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας κάψουλας εντός των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται από δύο οικογένειες και στην ανάγκη τηλεργασίας στο 90% των εργαζομένων.

«Ελπίζω σύντομα και όχι σε λίγες μέρες να δούμε έως και 2.500 κρούσματα. Αυτό θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν εντατικοποιήσει τα μέτρα προστασίας και εάν οι πολίτες δεν τα εφαρμόσουν» ανέφερε η κυρία Λινού.

Τόνισε επίσης πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα.

Στη συνέχεια εξήγησε τι εννοεί αναφορικά με την εντατικοποίηση των μέτρων και τόνισε πως αναφέρεται στη χρήση μάσκα σε όλους τους χώρους καθώς πολύ εύκολα μια περιοχή μπορεί από το πράσινο να φτάσει στο πορτοκαλί και τελικά στο κόκκινο.

Επίσης ζήτησε άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου αλλά και κουβέρτες.

Να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια) καθώς και στην δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην υπάρχουν πολλές σχέσεις με πολύ κόσμο.

Ακόμη έκανε λόγο για επιδότηση στη θέρμανση, στην εξ’ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού, στο άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και στην κατάργηση των όρθιων επιβατών και στην άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε λεωφορεία σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός.

Η κ. Λινού απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχουν ευθύνες για τυχόν καθυστέρηση επιβολής μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να πούμε εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα που μπορεί και να κοστίσουν. Καταλαβαίνω πως για τους εστιατόρες είναι πολύ σκληρό αυτό που προτείνω, αλλά ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να τους αποζημιώσει, να τους δώσει κίνητρα για delivery, για catering. Ούτε με το ωράριο θα αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από το να τρώνε το βραδινό τους στις 19:00. Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση του delivery μειώνουμε πραγματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κοροναϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».

Εφιαλτική εκτίμηση για ακόμα και 14.000 θανάτους έκανε, μέσα από το MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι «το πραγματικό επιδημικό κύμα στη χώρα μας τώρα αρχίζει». Ανέφερε μάλιστα ότι έπληξε πρώτα την Ευρώπη και αυτό είχε να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες. «Το πώς επεκτείνεται αυτός ο ιός έχει να κάνει καθαρά με τις θερμοκρασίες».

«Έχουμε μπει στο επιδημικό κύμα με ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό που βρήκε έναν παρθένο πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπήρχε έδαφος να επεκταθεί», τόνισε προσθέτοντας ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

«Ο ιός πολλαπλασιάζεται και εγκαθίσταται πιο εύκολα στο ρινικό βλενογώνο που είναι ένας από τους λόγους της έξαρσης» υπογράμμισε.

Αναφορικά στον αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ότι είναι κάτι σχετικό αφού έχει να κάνει με το πόσο εντατικοί είναι οι έλεγχοι. Ωστόσο τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω αύξηση αν παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε, υπάρχει ήδη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη που είναι 2-3 βδομάδες πιο μπροστά».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμηση ενός Πανεπιστημίου στο Σιάτλ που για τη χώρα μας δείχνει ότι θα έχουμε μέχρι τον Φεβρουάριο 4.000 – 6.000 νεκρούς.

«Αν γίνει ευρεία χρήση της μάσκας αυτά τα νούμερα θα πέσουν κάτω από τις 3.000, σημείωσε, « ενώ αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο θα ξεπεράσουν τις 10.000 και θα φτάσουμε τις 13-14.000».

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί επειγόντως αύριο, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας grtimes.gr, η έκρηξη της πανδημίας στην πόλη αλλά και γενικότερα σε πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος αναγκάζει τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να επισκεφθεί άμεσα τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρκουμανέας θα εξετάσει το πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Τι ισχύει από την Πέμπτη

Θυμίζουμε ότι σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που έχουν περάσει στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από αύριο, Πέμπτη, τα ξημερώματα τα Ιωάννινα καθώς και οι Σέρρες.

Υπενθυμίζεται ότι για τις κόκκινες περιοχές τα μέτρα που ισχύουν προσομοιάζουν σε lockdown, με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αναστολή των αθλητικών και πολιτιστικών οργανώσεων, των καταστημάτων εστίασης. Πρόσφατα εξαιρέθηκαν της αναστολής τα καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν και στις κόκκινες περιοχές. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας.

Επίπεδο ανεβαίνουν ακόμη η Νάξος και η Ροδόπη που εισέρχονται στο πορτοκαλί από το κίτρινο. Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κατέγραψε χθες 73 νέα περιστατικά κοροναϊού, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές και έξι αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, η περιοχή της Δράμας ανεβαίνει επίπεδο και από το πράσινο μπαίνει στο κίτρινο.

Η κατανομή των ημερήσιων κρουσμάτων την Τετάρτη

Νωρίτερα, νέα εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με τα κρούσματα να σημειώνουν τρομακτική αύξηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.547, η Αττική και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα είναι οι αριθμοί στις Σέρρες.

Οι δύο πρώτες καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας με 419 και 384 αντίστοιχα, ενώ οι Σέρρες -οι οποίες από την Πέμπτη μπαίνουν σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού- καταγράφουν 158.

Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, στη Δράμα 34, στον Έβρο 26, στην Ημαθία 12, στα Ιωάννινα 51, στην Καβάλα 13, στη Λάρισα 61, στη Μαγνησία 10, στη Μεσσηνία 10, στην Πέλλα 34, στην Πιερία 18, στη Ροδόπη 57 και στα Τρίκαλα 16.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων3 κρούσματα στην Π.Ε. ΧίουΠάνω από 34.000 συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες, ενώ 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Keywords
ελλαδα, lockdown, ρεκορ, περιφέρεια αττικής, σκαι, τεστ, σημαίνει, καιρος, ΕΟΔΥ, νέα, sms, θεσσαλονικη, λαρισα, mega, λεωφορεια, ταξι, delivery, catering, βομβα mall, κοζανη, καστορια, ιωαννινα, σερρες, δραμα, καβαλα, τρικαλα, δραση, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ξανα, κοινωνια, χωρες, περιφέρεια αττικής, εργασια, θεμα, ιατρικη, ιος, ιταλια, ναξος, νεα μετρα, οικονομια, σημερινη, σκαι, τα νεα, τεστ, υγεια, mega, αυξηση, αττικη, εβδομαδες, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διευθυνση, δειχνει, δωσει, εδαφος, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργα, εξι, επρεπε, επιτυχια, εστιαση, εσωτερικων, ετη, ετων, ευρωπη, ηλικια, ημαθια, ισχυει, υγειονομικο, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κυρια, λογο, μακρια, μεσσηνια, μειωση, ξημερωματα, οκτωβριος, πελλα, πεμπτη, πιερια, πολιτεια, πυλες, σαββατο, σεναριο, σιατλ, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνες, στο κοκκινο, χρωμα, ωρες, catering, delivery, εφαρμογη, γκικας, γωγος, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, μοιαζει, πηλικο, πληροφοριες, σημαίνει, sms, ταξιδι, θερμανση
Τυχαία Θέματα