Κοροναϊός : Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική φέρνει μάσκες παντού – Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

23:02 14/9/2020 - Πηγή: In.gr

Προ των πυλών βρίσκεται η λήψη νέων μέτρων στην Αττική για τον κοροναϊό, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας «σαρώνει» τη χώρα και έχει δημιουργήσει έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, με «πρωταθλήτρια» την πρωτεύουσα.

Όπως προκύπτει από τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου είναι σταθερά πάνω από 100. Και τη Δευτέρα η Αττική ήταν ξανά

στο κόκκινο με 102 κρούσματα επί συνόλου 180.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετάδωσε το MEGA, αργά το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ετοίμασαν λίστα προτάσεων και την παρέδωσαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Το «καυτό» ερώτημα: Μάσκες παντού σε όλη την Αττική;

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα οριζόντια μέτρα για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Πέλλα. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς.

Το κύριο ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν μόνο στους δήμους με τα περισσότερα κρόυσματα ή σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς, ενώ ακολουθούν δήμοι των βορείων προαστίων.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να αποφύγει την καθολική χρήση μάσκας, η οποία όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ως μέτρο.

Κυλιόμενο ωράριο – Περιορισμός μετακινήσεων

Μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είνι το κυλιόμενο ωράριο τόσο στο δημόσιο, όσο και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κάτι που αναμένεται να έχει ως συνέπεια την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις ώρες αιχμής.

Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο ότι ακόμη λιγότεροι από τους 50 άτομα στους κλειστούς χώρους και 100 άτομα στους ανοιχτούς θα μπορούν να παρίστανται σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετές, όπως για παράδειγμα γάμοι και βαπτίσεις. Περαιτέρω περιορισμοί εξετάζονται και στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ακόμη λιγότεροι θα μπορούν να κάθονται ακόμα και ως παρέα στα εστιατόρια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται επίσης τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν και νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Τέλος, θα υπάρξει σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, στους πιο επιβαρυμένους δήμους.

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ετοίμαζε κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Αττική.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην πανδημία καθώς όπως εξήγησε οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Γαλλίας λέγοντας από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30910 άνθρωποι, καθώς και το παράδειγμα του Ισραήλ όπου προχωράει σε νέο lockdown.

Τοπικά μέτρα είχε προαναγγείλει ο Κικίλιας

Ουσιαστικά, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε προαναγγείλει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κοροναϊού.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5.000.000 κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά, ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα, ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», είπε ο κ. Κικίλιας.

Πάνω από τα μισά κρούσματα της Δευτέρας στην Αττική

Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για μια ακόμα μέρα η Αττική φλέγεται, αφού καταγράφει 102 κρούσματα, πολύ πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα μας σήμερα.

Σημειώνεται ότι από τα 157 εγχώρια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο102 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων  3 συνδέονται με συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το  ΚΦΠΜ Μόριας3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, όλα συνδεόμενα με συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών2 κρούσματα στην  Π.Ε. Εύβοιας2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας2 κρούσματα στην  Π.Ε. Χαλκιδικής1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αχαΐας1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου1 κρούσμα στην  Π.Ε. Καστοριάς 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες, ενώ 2.419 (18.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.789 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα