Καρδίτσα: «Είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε» – Οι πρώτες μαρτυρίες από τους απεγκλωβισμένους στην Οξυά

09:39 22/9/2020 - Πηγή: In.gr

Μια έγκυος γυναίκα και ένα παιδί καθώς και μια ηλικιωμένη  και ο ιερέα της μονής ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που απεγκλωβίστηκαν από την Οξυά, το χωριό της Καρδίτσας που επλήγη από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού».

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης δύο ελικόπτερα «σηκώθηκαν» από το δημοτικό γήπεδο στο Μουζάκι για να κάνουν, ακόμη μια, επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων από την Οξυά.

Σε δηλώσεις της η γυναίκα, που κρατούσε στα χέρια το παιδί της, είπε ότι είναι συνηθισμένοι στην περιοχή από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες,

δεν περιμέναμε τον Ιανό».

Η γυναίκα, που είναι έγκυος, δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, σημειώνοντας ότι αίτημα των ανθρώπων που παραμένουν στην περιοχή είναι η άμεση αποκατάσταση των δικτύων.

Επισήμανε, ότι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι θα παραμείνουν στην περιοχή, εκτός από αυτούς που πρέπει να μεταφερθούν λόγω προβλημάτων υγείας.

«Είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας»

«Οι εικόνες από το τοπίο ήταν πάρα πολύ θλιβερές», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα, τονίζοντας «να ανησυχείτε για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος, είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας».

Η διασωθείσα δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν δύσκολη καθώς το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Σημειώνεται ότι έξι επιπλέον άτομα πρόκειται να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι θα παραμείνουν στο μοναστήρι, όπου και έχουν συγκεντρωθεί.

Στις δηλώσεις του, ο τρίτος διασωθείς, ιερέας στη μονή Αγίας Τριάδας, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή».

Η επιχείρηση, την οποία συντονίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Από το Μουζάκι ξεκίνησαν δυο ελικόπτερα, ένα μικρό που πήρε τις δυο γυναίκες και το παιδάκι κι ένα μεγαλύτερο που μεταφέρει τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τους ανθρώπους που παραμένουν στην Οξυά και δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.«Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν», είπε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ένα άτομο έμεινε εκεί και για τους δικούς του λόγους και θα μεταφερθεί ένας από τους συγγενείς τους έως αύριο οπότε και θα ανοίξει ο δρόμους.
Keywords
Τυχαία Θέματα