Ιταλία: Στον Ματαρέλα ο Κόντε – Ποια ονόματα ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

17:12 4/9/2019 - Πηγή: In.gr

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα πως είναι σε θέση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της ιταλικής προεδρίας.

Η τελετή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και

του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει τον κατάλογο των υπουργών. Αν ο πρόεδρος τον εγκρίνει, ο κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνάντηση.

Οι νέοι υπουργοί

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο θα γίνει υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής του PD, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.

Ένας άλλος σημαντικός διορισμός είναι για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Στην απερχόμενη κυβέρνηση τη θέση κατείχε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα και σκληροπυρηνικός στα θέματα της μετανάστευσης Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι αναμένεται να αντικατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από μία τεχνοκράτη, την Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ή από τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Μετά την ανακοίνωση του καταλόγου των υπουργών, αναμένεται να ακολουθήσει η τελετή της ορκωμοσίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το PD και το M5S είναι πρώην αντίπαλοι που ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους εναντίον της Λέγκα του Σαλβίνι, η οποία κυβερνούσε με το M5S, αλλά αποχώρησε τον περασμένο μήνα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το M5S πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, ψηφοφορία στο Ίντερνετ μεταξύ των μελών του και σχεδόν 80% υποστήριξαν τη νέα συμμαχία. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η διενέργεια πρόωρων εκλογών, στις οποίες αναμενόταν να πραγματοποιήσει μεγάλα κέρδη ο Σαλβίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα