Αντιδρά στους εμβολιασμούς από φαρμακοποιούς ο ΙΣΑ

17:16 6/3/2019 - Πηγή: In.gr

Αντίθετος στην τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ ζητά παράλληλα από το υπουργείο Υγείας να την αποσύρει άμεσα.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη,

δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.

«Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ιατρικός σύλλογος.

Όπως τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, «είναι ευθύνη αποκλειστικά του γιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή».

«Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή. Η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο» συμπληρώνει ο ΙΣΑ.

«Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη χτες στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων επιτρέπει σε αδειούχους φαρμακοποιούς να προβαίνουν στην πραγματοποίηση εποχικού εμβολιασμού και στην χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες ύστερα από σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης αλλάζει το πλαίσιο βάσει του οποίου ασκούνται οι δράσεις δημόσιας υγείας «στις οποίες εντάσσεται και ο μαζικός προληπτικός εμβολιασμός σε μετακινούμενους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα