ΗΠΑ : Δισεκατομμύρια δολάρια από τα πακέτα στήριξης για τον κοροναϊό σε… τηλε-ευαγγελιστές

00:34 11/7/2020 - Πηγή: In.gr

Περισσότεροι από 10,600 θρησκευτικοί οργανισμοί έχουν λάβει τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια ως ενίσχυση για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Η λίστα των αποδεκτών των ομοσπονδιακών πακέτων οικονομικής στήριξης περιλαμβάνει εκκλησίες, συναγωγές, ναούς και ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία. Μεταξύ τους ανήκουν και αρκετοί πάμπλουτοι

τηλε-ευαγγελιστές, δηλαδή ιερείς που κηρύττουν από τηλεοράσεως, οι οποίοι συχνά εκπροσωπούν δικές τους, αυτοσχέδιες εκκλησίες και αρκετοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί για απάτη, για ίδρυση αιρέσεων ή ακόμη και για σεξουαλικά εγκλήματα.

Εκατομμύρια δόθηκαν σε θρησκευτικούς ηγέτες που στήριξαν τον Τραμπ

Οι εκκλησίες στις ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν φόρους ή να δημοσιοποιούν τα ονόματα των χρηματοδοτών τους και δεν υπάγονται στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Η Ρέιτσελ Λέιζερ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, δήλωσε στον Guardian:

«Η αμερικανική κυβέρνηση ποτέ στο παρελθόν δεν ανέλαβε την πληρωμή των μισθών του κλήρου θρησκευτικών ναών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στην Ένωσή μας πιστεύουμε ότι αυτό απαγορεύεται ξεκάθαρα από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος. Μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να το επέτρεψε, το σύνταγμα όμως το απαγορεύει».

Οι εκκλησίες, μιλώντας στον Guardian υποστήριξαν ότι όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργοδότες, έχουν ανάγκη από τα χρήματα για να καταβάλλουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ενώ υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και υπηρετούν τις κοινότητές τους.

Δεκαεννιά οργανισμοί εισέπραξαν τα υψηλότερα ποσά δανείων που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή μεταξύ 5 εκατ. δολάρια και 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Επτά εξ αυτών υπάγονται στην καθολική εκκλησία, ενώ μόνο το 60% των ποσών θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τους μισθούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να παραγραφούν.

Ανησυχίες εγείρει το γεγονός ότι οικονομική στήριξη εισέπραξαν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.

Για παράδειγμα, ο Τζίμι Σουάγκαρτ, επικεφαλής του Κέντρου Οικογενειακής Λατρείας στη Λουιζιάνα, καθαιρέθηκε από τις Πεντηκοστιανές Συνελεύσεις του Θεού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας της εμπλοκής του σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Τώρα, η εκκλησία του εισέπραξε μεταξύ δύο και πέντε εκατ. δολαρίων.

Ο Τζιμ Μπάκερ, της Morningsdale Church Productions στο Μιζούρι, καθαιρέθηκε από τις Συνελεύσεις του Θεού μετά τη δημοσιοποίηση των σεξουαλικών επαφών του με μια γραμματέα της εκκλησίας. Στη δεκαετία του 1990 βρέθηκε στη φυλακή μετά από πλήθος κατηγοριών για εξαπάτηση και συνωμοσία γύρω από τη χρηματοδότηση της εκκλησίας του. Πλέον προωθεί προϊόντα που υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν την επιβίωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έχει μηνυθεί από τον ανώτατο εισαγγελέα του Μιζούρι, με την κατηγορία ότι πουλούσε μαντζούνι για τον κοροναϊό. Οι εκπρόσωποί του υπερασπίζονται το προϊόν. Τώρα έλαβε ποσό μεταξύ των $350.000 και του 1 εκατ. δολαρίων.

Ο Πίτερ Πόποφ, των Ενωμένων Ανθρώπων για το Χριστό στην Καλιφόρνια αποκαλύφθηκε ότι φορούσε ακουστικό για να λαμβάνει μηνύματα από τη γυναίκα του, προκειμένου να μπορεί να προσποιείται ότι γνωρίζει προσωπικές λεπτομέρειες για τα μέλη του ακροατηρίου του κατά τη διάρκεια των τελετουργικών που πραγματοποιούσε. Επιπλέον, προωθεί θαυματουργό νερό και ισχυρίζεται ότι είναι προφήτης. Και η δική του εκκλησία έλαβε ποσό μεταξύ των $350.000 και του 1 εκατ. δολαρίων.

Χρηματοδότηση και σε αιρέσεις

Χρηματοδότηση έλαβε και η Συντροφιά του Λόγου της Πίστης, την οποία το Associated Press αποκαλεί «μυστικοπαθή σέχτα». Ο οργανισμός διερευνάται για κακοποίηση μελών του, ενώ οι ηγέτες του έχουν κατηγορηθεί για εξαπάτηση και εμπόριο ανθρώπων, σύμφωνα με το NPR.

Πολλοί από τους επικεφαλείς των εκκλησιών που έλαβαν χρηματοδότηση είναι πάμπλουτοι. Η εκκλησία του Μακ Χάμοντ στη Μινεσότα αγόρασε ιδιωτικό τζετ στις 11 Μαρτίου. Μόλις ένα μήνα αργότερα, έλαβε μεταξύ 2 και 5 εκατ. δολάρια οικονομικής υποστήριξης.

Η εκτίμηση των 3 δισ. δολαρίων δεν συμπεριλαμβάνει τους οργανισμούς που έλαβαν κάτω από $150.000 τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Είναι πιθανό το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε θρησκευτικούς οργανισμούς να φτάνει ακόμη και τα 7,5 δισ. δολάρια.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα