Η βίλα Πετσίτη οδηγεί στο «σκάνδαλο ΔΕΠΑ»

15:26 7/1/2019 - Πηγή: In.gr

βίλα στη Βαρυμπόμπη του «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη νοικιάστηκε από δικηγόρο που είχε πολύμηνη συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) – όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο αποπεμφθείς Θόδωρος Κιτσάκος -, ο οποίος ελέγχεται για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προς την εταιρεία ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Επιπλέον ο ίδιος δικηγόρος-χρηματοδότης της πολυτελούς κατοικίας του συνεργάτη του πρωθυπουργικού γραφείου έχει διαρκή συνεργασία με στενό συγγενή του κ. Κιτσάκου που ασχολείται τώρα με εταιρεία στη Χαλκίδα που ανήκε παλαιότερα στον κ. Λαυρεντιάδη.

Νέες διασυνδέσεις και ύποπτες τριγωνικές «επαφές» πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και επιχειρηματιών, με επίκεντρο τον πρώην συμμαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη και την πολυτελή κατοικία στην οποία διαμένει στη Βαρυμπόμπη, αποκαλύπτει «Το Βήμα». Την ίδια ώρα παρουσιάζονται στοιχεία για γραφείο που διατηρούσε το 2014 – και ενώ είχε ενταχθεί στο περιβάλλον του κ. Παππά – στον 7ο όροφο κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους, για το οποίο περίοικοι ανέφεραν ότι «το χρησιμοποιούσαν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για έναν νέο κύκλο προσώπων, παρασκηνιακών ενεργειών και συσχετισμών γύρω από τον συνεργάτη του Πρωθυπουργικού Γραφείου που μεγεθύνει τα ερωτηματικά για τη δραστηριότητά του, τον ρόλο του και τους αρωγούς του. Σε μια υπόθεση που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι offshore της Κύπρου

Μέχρι τώρα είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην σερβιτόρος σε ταβέρνα στην Καισαριανή εντάχθηκε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πριν από έξι-επτά χρόνια, συνόδευε κυβερνητικά στελέχη σε συναντήσεις με επιχειρηματίες και έδινε το παρών σε υπουργεία κ.λπ. Εμφανιζόταν παράλληλα να έχει στενές σχέσεις και να είναι αντιπρόσωπος στην Ελλάδα κύπριων δικηγόρων που προχωρούσαν στη δημιουργία offshore εταιρειών και είχαν στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ένας εξ αυτών ήταν συνταξιδιώτης του κ. Παππά στη Βενεζουέλα το 2013. Επιπλέον οι ίδιοι δικηγόροι εμφανίζονταν από το 2015 να είναι διαχειριστές κυπριακών εταιρειών που εμφανίζονταν στο σκάνδαλο «Proton Bank», με έναν εκ των πρωταγωνιστών τον κ. Λαυρεντιάδη.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του και δηλώσεις του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θόδωρος Κιτσάκος επιβεβαίωσε ότι ο Μανώλης Πετσίτης τον επισκεπτόταν συχνά στο γραφείο του στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», χωρίς να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε από τη ΔΕΠΑ ύστερα από πολυσέλιδη μήνυση της ίδιας της εταιρείας, για ευνοϊκούς διακανονισμούς για χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι για όλες τις κινήσεις του υπήρχε συνεχής ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο συμμαθητής του Παππά και επισκέπτης του Μαξίμου είχε λάβει την περίοδο 2016-2017 αμοιβές της τάξης των 200.000 ευρώ από τη συγκεκριμένη εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, καθώς και αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από άλλες επιχειρήσεις. Με επίκληση άγνωστες συμβουλευτικές υπηρεσίες που τους προσέφερε ο πρώην υπάλληλος εστιατορίου.

Παρέλαση επιχειρηματιών

Χρησιμοποιούσε «επαγγελματική» κάρτα με τα καλλιτεχνικά αρχικά «Ε. Ρ.» που επιδείκνυε ο Μανώλης Πετσίτης σε συνδυασμό με τη φωτογραφία του στο πόντιουμ του Μαξίμου, δίνοντας ως επαγγελματική διεύθυνση διαμέρισμα που διατηρούσε στην οδό Δώρας Δίστριας στο Κολωνάκι.

Ωστόσο πολλά ερωτήματα προέκυπταν από τη διαμονή του πρώην υπαλλήλου εστιατορίου με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 3.000-5.000 ευρώ μέχρι την περίοδο 2013-2014 σε μια πολυτελή βίλα με πισίνα σε αραιοκατοικημένη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Μια πολυτελή κατοικία που φαίνεται να επισκέπτονταν τα τελευταία χρόνια κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις και μεθοδεύσεις. Χωρίς όμως η ενοικίαση αυτού του σπιτιού και η παρουσία εκεί του συνεργάτη του Μαξίμου να δηλώνεται και να εμφανίζεται σε οποιοδήποτε παραστατικό, σε μια πιθανή προσπάθεια να κρατηθεί «επτασφράγιστο μυστικό» ο συγκεκριμένος χώρος.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κατοικία ανήκει σε οικογένεια επιχειρηματιών από την Κεφαλλονιά που είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων ενώ είχαν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στην Αφρική. Ο ιδιοκτήτης της πολυτελούς κατοικίας ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «η ενοικίαση υπήρξε προ τριών-τεσσάρων ετών μέσω αγγελίας και μεσιτικού γραφείου με χρονική διάρκεια μέχρι το 2020». Καθώς και ότι ως χρηματοδότης-ενοικιαστής που είχε αναλάβει όλα τα έξοδα εμφανιζόταν δικηγόρος της Αθήνας. Από την αρχική αναζήτηση στοιχείων προέκυψε ότι ο εν λόγω δικηγόρος ήταν νομικός σύμβουλος επιχειρηματιών, από τους οποίους ορισμένοι είχαν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενας εκ των επιχειρηματιών αυτών έλαβε μία από τις τηλεοπτικές άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο δικηγόρος αυτός εμφανιζόταν ακόμα να συμμετέχει σε κοινοπραξία εισπρακτικών εταιρειών της ΔΕΗ που ανήκε σε συγγενή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν νέα στοιχεία για τον ενοικιαστή της βίλας στην οποία διέμενε ο Μανώλης Πετσίτης που ενισχύουν τον παρασκηνιακό έως ύποπτο ρόλο του «μυστικοσυμβούλου», μέσα από τον ίδιο κύκλο συμφερόντων. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος (το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας) είχε προσληφθεί στις αρχές του 2017 (και ενώ πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια της βίλας του Μανώλη Πετσίτη) ως σύμβουλος της ΔΕΠΑ και του Θόδωρου Κιτσάκου και αμειβόταν με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά της τάξης των 80.000-100.000 ευρώ για νομικές υπηρεσίες που παρείχε στην εν λόγω δημόσια εταιρεία σχετικά με κύκλο επενδύσεων σε νέους ενεργειακούς τομείς.

Επιπλέον στενός συγγενής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ συνεργάζεται και αμείβεται από τον ίδιο δικηγόρο για διάφορες υποθέσεις νομικής φύσης. Ακόμα φαίνεται ορισμένα άτομα από τον ίδιο κύκλο προσώπων να έχουν συνεργασία και συναντήσεις σε εργοστάσιο στην Εύβοια που ανήκε παλαιότερα στον όμιλο Λαυρεντιάδη.

Και ενοικιαστής γραφείων που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ερωτήματα δημιουργούνται μετά και τη διαπίστωση ότι ο Μανώλης Πετσίτης εμφανιζόταν, με τη σειρά του, την περίοδο 2014-2015 ως ενοικιαστής γραφείων σε διάφορα σημεία της Αθήνας που φέρεται να χρησιμοποιούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για άγνωστους λόγους. Αρχικά προέκυψε ότι ο σύμβουλος του Μαξίμου είχε ενοικιάσει τις παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 γραφείο έκτασης 214 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Νίκης 13 στο Σύνταγμα, το οποίο σύμφωνα με περιοίκους ήταν πιθανόν προεκλογικό γραφείο του Νίκου Παππά.

Επίσης, ο συνεργάτης κυβερνητικών στελεχών είχε νοικιάσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 γραφείο έκτασης 78 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους του οποίου η χρήση δεν έχει διαπιστωθεί. Ακόμη φέρεται να προχωρούσε σε ορισμένες παλαιότερες συναντήσεις σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Κοραή.

Keywords
Τυχαία Θέματα