Η περιβαλλοντική κρίση δεν μπορεί να τεθεί σε lockdown

14:41 13/7/2020 - Πηγή: In.gr

Έκκληση για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος έχουν απευθύνει ειδικοί, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, τονίζοντας ότι ελέω κοροναϊού, ο πλανήτης μοιάζει να έχει ξεχάσει τους κινδύνους που διατρέχει σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Εκτός από τις κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη λεγόμενη «πράσινη ανάκαμψη», επιτακτικό είναι και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που περιβαλλοντικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης ήδη βρίσκουν το δρόμο τους για τον υδροφόρο ορίζοντα. Με τους κρατικούς μηχανισμούς να

δέχονται ήδη τεράστιες πιέσεις υπό το βάρος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, γίνεται σαφής η σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προσπάθεια για καθαρές θάλασσες.

Προσφέροντας ζωή στις ελληνικές θάλασσες

Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία των ελληνικών θαλασσών και ακτών, η P&G και η ΑΒ Βασιλόπουλος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τρίτη συνεχή χρονιά με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea με στόχο τον καθαρισμό παραλιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι δράσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Προσφέρω» πραγματοποιούνται από το 2018 και μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνουν 58 παράκτιους και 20 υποβρύχιους καθαρισμούς, αλλά και 34 εκπαιδευτικές δράσεις. Συνολικά, έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 10 τόνοι σκουπιδιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελούνταν από πλαστικό (65%) και μέταλλο (19%).

Ένα άλλο μονοπάτι

Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς δεν στάθηκαν αρκετές για να δημιουργήσουν εμπόδια στο πρόγραμμα «Προσφέρω», το οποίο συνεχίστηκε με τις απαραίτητες προσαρμογές που διασφάλισαν την ασφάλειά του για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης, το φετινό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υποβρυχίως και όχι παράκτια, από την καταδυτική ομάδα της iSea σε συνεργασία με τοπικά καταδυτικά κέντρα και άλλους φορείς.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 21 δυτών, συλλέχθηκαν και απομακρύνθηκαν πάνω από 3,5 τόνοι απορριμμάτων (κυρίως πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ελαστικά, σακούλες κ.ά.), από τον βυθό 20 παραλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας

Μπορεί φέτος να μην υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής εθελοντών, οι οποίοι τις προηγούμενες χρονιές άγγιξαν σχεδόν τους 1.000, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν στήριξαν ενεργά το πρόγραμμα «Προσφέρω». Επιλέγοντας προϊόντα της P&G (μεταξύ άλλων Always, Ariel, Fairy, Gillette, Venus, Head & Shoulders, Lenor, Oral-B, Pampers, Pantene, Viakal, Swiffer, Old Spice ) αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, συνέδραμαν το έργο της iSea για καθαρότερες θάλασσες για όλους.

«Στόχος να ενθαρρύνουμε τον σεβασμό»

Η κυρία Αναστασία Χαρίτου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, δήλωσε σχετικά: «Φέτος, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, το πρόγραμμα δράσεων όχι μόνο δεν ματαιώθηκε, αλλά προσαρμόστηκε σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, και έτσι αυτή η σημαντική προσπάθεια συνεχίστηκε για ακόμη μια χρονιά, με υποβρύχιους καθαρισμούς.  Στόχος του προγράμματος «Προσφέρω» που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε για τρίτη χρονιά, είναι να συμβάλλουμε στη διάδοση και την αντιμετώπιση του ζητήματος των υδάτινων απορριμμάτων που αποτελεί παγκοσμίως μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και βρίσκεται στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ. Μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενθαρρύνουμε τον σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον, τις ορθές επιλογές και την εμπλοκή των πολιτών στην αντιμετώπισή του. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε σε καθαρές θάλασσες και ακτές, να απολαύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε τον μεγαλύτερο πλούτο της χώρας μας».

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της P&G για το περιβάλλον εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα