Γαλλία σε αναβρασμό: Επεισόδια σε όλη τη χώρα, χιλιάδες προσαγωγές και εκατοντάδες τραυματίες

23:06 8/12/2018 - Πηγή: In.gr

Δακρυγόνα, γκλοπ, πλαστικές σφαίρες, αύρες και άλλα θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποίησε η γαλλική αστυνομία προκειμένου να καταφέρει να καταστείλει το εξαγριωμένο πλήθος που διαδηλώνει σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια.

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές

προχώρησαν σε 1.400 προσαγωγές.

Επιπροσθέτως, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ωστόσο αυτός ο αριθμός, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΕΣ.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Το χρονικό του χάους

Τα πρώτα επεισόδια με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία το πρωί του Σαββάτου κατά τη μαζική διαδήλωση του κινήματος των στο Παρίσι και σταδιακά επεκτάθηκαν.

Το κλίμα σε αρκετά σημεία ήταν πολεμικό, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι Αρχές βρίσκονταν στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων, εξελίχθηκε στη συνέχεια ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Η χώρα σε κλοιό επεισοδίων

Οι ταραχές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές του Παρισιού δεν άργησαν να μεταφερθούν στην επαρχία.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.

Le premier adjoint à la mairie de Paris décrit "une situation plutôt calme" dans la capitale pic.twitter.com/m1i8ITvbzS

— BFMTV (@BFMTV) December 8, 2018

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «Κίτρινων Γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι

Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία.

Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και τους απομάκρυναν.

Des gilets jaunes sont descendus sur le périphérique parisien pic.twitter.com/nJjRjQA6L5

— BFMTV (@BFMTV) December 8, 2018

Στο στόχαστρο και δημοσιογράφοι

Από τα επεισόδια δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση, ενώ κάποιοι μάλιστα τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου «flash-ball», σύμφωνα με το ίδιο το Μέσο, στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο.

«Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, »λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο»» περιγράφει ο ίδιος με γλαφυρό τρόπο στην εφημερίδα του.

Ακόμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων A2PRL, κατήγγειλε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε με ίδιου τύπου όπλο, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με το αιμάτωμα που προκλήθηκε, «ενώ είχα το δημοσιογραφικό περιβραχιόνιό μου σε εμφανές σημείο».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Journal du dimanche επιβεβαίωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της «δέχθηκε επίθεση δύο φορές από έναν αστυνομικό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κίτρινων γιλέκων».

Συνάδελφός του κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γκλοπ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική του ταυτότητα ήταν «ορατή».

Όμως και άλλοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν ταραξίες ή διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους εξοπλισμούς προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο να τραυματιστούν.

«Κράνη και προστατευτικές μάσκες εκλάπησαν από τους αστυνομικούς διότι έβγαζα μια φωτογραφία» ανέφερε η φωτορεπόρτερ Βερονίκ ντε Βιγκερί στο Twitter, λίγο αφότου εκτέθηκε σε δακρυγόνα χωρίς να μπορεί να προστατευτεί

«Θέλουμε να μας σεβαστούν και να μας ακούσουν»

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (…) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (…) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook.

Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μαρκόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.

Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (…) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα