Η επιθυμία του Ρενέ Ζιράρ

10:45 24/11/2018 - Πηγή: In.gr

Η πρώτη βιογραφία για τον κορυφαίο εθνολόγο – πολιτισμολόγο Ρενέ Ζιράρ (1923 – 2015) ανήκει στις εκδόσεις της χρονιάς και το credit στη συγγραφέα Cynthia L. Haven και τις εκδόσεις Michigan State University Press. Ηδη ο τίτλος «Evolution of desire» («Η εξέλιξη της επιθυμίας») εστιάζει στην κεντρική έννοια του ζιραριανού συστήματος. Σύμφωνα με τον γάλλο στοχαστή, η ανθρώπινη επιθυμία είναι μιμητική και καθόλου

αυτόφωτη: επιθυμούμε, δηλαδή, ό,τι και τα μιμητικά ομοιότυπά μας. Η βιογραφία «παρακολουθεί» τον Ζιράρ από τα πρώτα χρόνια στη γενέτειρα Αβινιόν ώς τη μετάβαση στις ΗΠΑ και την καταξίωση (είναι ένας από τους σαράντα «Αθανάτους» της Γαλλικής Ακαδημίας).

Παράλληλα «αφηγείται» τη δημιουργία των μεγάλων έργων του, τα περισσότερα εκ των οποίων κυκλοφορούν στα ελληνικά (Εξάντας, Ινδικτος, Εστία, Πλέθρο, Νήσος κ.ά.). Η Χέιβεν, χάρη στην προσωπική έρευνα, τις συνεντεύξεις με τον Ζιράρ, τους συνεργάτες και μελετητές του, καταθέτει μια απολαυστική αφήγηση που περιλαμβάνει τις απαραίτητες αναφορές στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, τον Φρόιντ, τον Ντοστογέφσκι, τους γάλλους κλασικούς, τον Νίτσε, τον Χέλντερλιν, τον Κλαούζεβιτς και, φυσικά, τον λόγο της Βίβλου. Θα επανέλεθουμε στην έκδοση, η οποία, παρεμπιπτόντως, συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα