Η αφισορύπανση πνίγει τις πόλεις μας

16:06 17/1/2019 - Πηγή: In.gr

Βλέπω τα συνθήματα που έμειναν γραμμένα και τις αφίσες που έμειναν κολλημένες στους τοίχους της Αθήνας μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών – θα ακολουθήσουν και άλλες. Βλέπω και τα πανό τους που παραμένουν αναρτημένα έξω από την Ακαδημία Αθηνών για να κάνουν το χώρο να μοιάζει με τσαντίρ μαχαλά. Για άλλη μια φορά το διαμαρτύρομαι έγινε συνώνυμο με το καταστρέφω, με το επιβαρύνω με επιπλέον ασχήμια το αστικό περιβάλλον.

Να ισχυριστώ πως

από τους δασκάλους και τους καθηγητές περίμενα κάτι καλύτερο, μια πιο πολιτισμένη παρουσία ακόμα και την ώρα που διαδήλωναν; Η οποία θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα και σε άλλες ομάδες που κατεβαίνουν στο δρόμο; Όχι βέβαια, παιδιά της ίδιας κοινωνίας είναι και αυτοί, μιας κοινωνίας που επιτρέπει ατιμωρητί να ασχημονούμε στο δημόσιο χώρο είτε το κάνουμε για να διασκεδάσουμε είτε για να διαμαρτυρηθούμε. Αυτό μας μαθαίνουν, αυτό κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία, αυτό μαθαίνουμε στα παιδιά και τους μαθητές μας.

Αυτό είναι και το μήνυμα που περνάνε τα πολιτικά κόμματα, τα οποία πρώτα από όλους δίνουν το σύνθημα για ανομία: Όχι μόνο τοιχοκολλούν όπου βρουν τις αφίσες τους, αλλά και δεν τις κατεβάζουν ποτέ, με αποτέλεσμα σε πολλούς τοίχους να φιγουράρουν ακόμα οι φάτσες υποψηφίων σε εκλογές που έγιναν πριν από πέντε, πριν από δέκα και βάλε χρόνια.

«Ο δήμος Αθηναίων δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη», τόνιζε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης το 2015 ενόψει εκλογών, και ζητούσε από τα κόμματα να εφαρμόσουν το νόμο και να μη ρυπάνουν την πόλη με αφίσες και προεκλογικό υλικό. Τα κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, και ο δήμος μάλλον το ανέχθηκε.

Γέμισαν τώρα αφίσες η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες αναγράφεται το ερώτημα «εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;» κάτω από πρόσωπα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού, που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τις αφαιρεί με τον Γιάννη Μπουτάρη να δηλώνει: «Από το πρωί κατεβάζουμε τις αφίσες. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι υπάρχει ένας φανατισμός και μια παράνοια στην πόλη, όσον αφορά το Μακεδονικό». Και με διάφορους να σχολιάζουν στο Internet πως «αν ήταν αφίσες για κανένα Gay Pride ο κύριος Μπουτάρης δεν θα ενοχλούνταν».

Για άλλη μια φορά μεταθέτουμε το πρόβλημα. Κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με την αφισορύπανση ως απαράδεκτο και θλιβερό φαινόμενο που πρέπει να εκλείψει, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτό που διαβάζουμε στην εκάστοτε αφίσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα