Γώγος : Σε μια βδομάδα μια πρώτη εικόνα της πορείας του ιού μετά την άρση των μέτρων

20:26 28/4/2020 - Πηγή: In.gr

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επόμενη μέρα μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη και σοβαρή τη διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων.

Όπως τόνισε, μεγάλο ρόλο θα παίξει η αυστηρή τήρηση των μέτρων και ειδικά στα σχολεία, αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε αισιόδοξος με την άνοδο της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα, ωστόσο επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται

για να μην ανέβει ο δείκτης εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα, ο δείκτης R0 που καταδεικνύει τη διασπορά του ιού έπεσε από το 2,5 τον Φεβρουάριο στο 0,5 – δηλαδή ένα άτομο μειώνει λιγότερο από ένα ακόμη άτομο με κοροναϊό.

Αν ανέβει ο δείκτης, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκ νέου για να προλαβαίνουμε την εξάπλωση. «Στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1.», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας σε μια εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα της πορείας του ιού. «Θα δούμε πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν τις επόμενες 7-14 μέρες».

Επίσης, ο καθηγητής είπε πως στο εξής θα υπάρχουν περισσότερα και γρήγορα διαθέσιμα τεστ σε δομές για να ελέγχονται προληπτικά οι άνθρωποι και το προσωπικό και έτσι θα γίνεται μεγαλύτερη ιχνηλάτηση του ιού.

Μιλώντας για το επόμενο δίμηνο, ανέφερε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστούν τα πιο αναγκαία μέτρα για την οικονομία και την εκπαίδευση. «Όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα πάρουμε τα μέτρα που δεν είναι τόσο κρίσιμα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο καθηγητής θέλησε να τονίσει ότι «όλο αυτό που θα γίνει τώρα είναι ένα τεστ για το Σεπτέμβριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα