Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit

17:42 17/1/2019 - Πηγή: In.gr

Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μια συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεδομένου του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου στη Βρετανία αναφορικά με τους όρους του Brexit, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της 29ης Μαρτίου, η Γερμανία θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα άτακτο Brexit.

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε

η Βρετανία να αποχωρήσει με μια συμφωνία και όχι χωρίς αυτήν» δήλωσε ο Μάας στην Bundestag, την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό για το σενάριο ενός άτακτου Brexit και θα εντείνουμε αυτόν τον σχεδιασμό, που έχει να κάνει με το να αποτρέψουμε τον όποιον αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τις εταιρείες μας στο μέτρο του δυνατού».

Ο Μάας δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να εξηγήσει τώρα το πώς σκοπεύει να προχωρήσει εάν επιθυμεί να λάβει μια παράταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την έξοδο, και ότι η ΕΕ θα έχει στο νου της ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Εάν υπήρχε κάτι θετικό σε αυτήν τη διαδικασία, αυτό ήταν η ενότητα και η αλληλεγγύη των 27 (υπόλοιπων) μελών της ΕΕ, και πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ενότητα μετά το Brexit και τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης» δήλωσε ο Μάας.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει προσεκτικά την όποια καινούρια πρόταση της Βρετανίας τη Δευτέρα, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επανεξεταστεί η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε με την ΕΕ, δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι προτρέπει τη Βρετανία να επιδείξει ρεαλισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα