Γερμανία : Το συνέδριο του SPD καταδικάζει την Τουρκία

01:01 9/12/2019 - Πηγή: In.gr

Οι αποφάσεις του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κάνουν εκτενείς αναφορές στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.

Η «επέμβαση» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καταδικάζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Εκτός αυτού, το πρόβλημα έγινε «πιο πολύπλοκο». Σύμφωνα με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, «η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι λύση του Συριακού μόνο πολιτική μπορεί να είναι».

Εμβάθυνση
κριτικού διαλόγου

SPD: Παράνομη η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία (φωτογραφία)

Το SPD απαιτεί από την Αγκυρα «βιώσιμη εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία και τη διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού». Η Τουρκία, η Ρωσία και η κυβέρνηση Ασάντ θα πρέπει να επιτρέπουν την «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή με τη συμμετοχή του ΟΗΕ.

Με έμμεσο τρόπο το ψήφισμα καταδικάζει τα σχέδια της Αγκυρας για αναγκαστική μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία:

«Η επιστροφή προσφύγων θα πρέπει να πραγματοποιείται οικειοθελώς και με βάση τα κριτήρια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», τονίζει η απόφαση του συνεδρίου.

«Να εμβαθύνει τον διάλογο»

Το Βερολίνο θα πρέπει σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες να «εμβαθύνει τον διάλογο» με την Αγκυρα προκειμένου «να διασαφηνίσει την κριτική στάση (της Γερμανίας) για τους χειρισμούς της (Τουρκίας) στη Συρία και για να υπογραμμίσει τις (γερμανικές) προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, και σε σχέση με τους Κούρδους».

Παράλληλα, αναγνωρίζεται στην απόφαση του συνεδρίου η προσφορά της Αγκυρας σε ό,τι αφορά την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία.

Ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας

Στα Σκόπια πριν ένα μήνα ο Χάικο Μάας ενθάρρυνε τους συνομιλητές του να παραμείνουν σε ευρωπαϊκή τροχιά (φωτογραφία)

Μιλώντας στους σύνεδρους και αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε τη Γαλλία χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά.

Επικαλούμενος την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Μάας εξέφρασε την απογοήτευσή του που η τελευταία Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε πράσινο φως.

«Ηταν καταστροφική απόφαση» είπε. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή, επειδή δεν τηρεί υποσχέσεις που έδωσε. Η αρνητική απόφαση της ΕΕ προλειαίνει το έδαφος για «κινέζικες προσφορές», τόνισε. «Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ», πρόσθεσε, «να διορθώσει την απόφασή της».

Πηγή: Deutche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα