Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τον κοροναϊό στο υπουργείο Οικονομικών

17:10 3/3/2020 - Πηγή: In.gr

Απαιτείται νηφαλιότητα, εγρήγορση και υπευθυνότητα. Αυτό το μήνυμα στέλνει το οικονομικό επιτελείο . Γενικότερα το κλίμα που απορρέει η  κυβέρνηση είναι η ετοιμότητα για τις τυχόν επιδράσεις της επιδημίας στην ελληνική οικονομία, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.  Σε πολιτικό επίπεδο η Ευρωζώνη προετοιμάζεται συγκαλώντας έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση

“Εξετάζουμε, με βάση κάθε φορά τα δεδομένα και τις πιθανές εξελίξεις, τις επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις”,

δήλωσε στη Βουλή  ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως “μελετάμε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης”.

Σε σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  στο Υπουργείο Οικονομικών αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους, και αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο γίνεται μία προετοιμασία γενική, ειδικά στο κομμάτι της αγοράς και των προϊόντων υπάρχει στενή παρακολούθηση.  Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες συναντήσεις με τους φορείς, όπως για παράδειγμα στον Τουρισμό, όπου γίνεται συλλογή στοιχείων.

Ποια τα τρία σενάρια για την επίπτωση στην οικονομία

Στο μεταξύ,  το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης υπό τον τίτλο «Επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ μετά από πιθανή αρνητική διαταραχή στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης», ενώ ο πρόεδρός του, καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας, εκφράζει την ανησυχία του ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση όμως και σε όλα τα σενάρια της άσκησης ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2020 θα κινηθεί στο 1,88% στη χειρότερη περίπτωση και στο 2,2% στην ήπια εκδοχή.

Η διαταραχή δηλαδή θεωρείται μόνιμη για το 2020, όπως και η επίπτωση στο ΑΕΠ, αναλόγως με τα σενάρια.  Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του σεναρίου βάσης καθώς και των δύο δυσμενών σεναρίων για τα έτη 2019 και 2020. Συγκεκριμένα, η κεντρική πρόβλεψη του σεναρίου βάσης για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2019 είναι 2,4% και για το 2020 είναι 2,54%. 8 Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 είναι 2,21% με βάση το δυσμενές α’ σενάριο και 1,88% με βάση το δυσμενές β’ σενάριο. Παρατηρείται δηλαδή μία πτώση σε σχέση με το κεντρικό σενάριο του σεναρίου βάσης κατά περίπου 0,3% και 0,7% αντίστοιχά για το ελληνικό ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι η  σύσκεψη έγινε με συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, των Υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση και κ. Γιάννη Τσακίρη, του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου, της Γενικής Γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών κας Βίκυς Λοΐζου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, με αντικείμενο το πρόβλημα του κορονοϊού.

και να συζητηθούν εναλλακτικά «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος, εν όψει και της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.

Τα μέτρα που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Αν και ευτυχώς η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι προς το παρόν μικρή και σε ένα βαθμό ελεγχόμενη, το υπουργείο Οικονομικών έχοντας και την κακή εμπειρία της Ιταλίας, θέλει να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για το πιο δυσμενές σενάριο ραγδαίας εξάπλωσης του ιού με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επιχειρήσεων, μελετά:

– Έκτακτες επιχορηγήσεις

– Άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος

– Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών

– Φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις χρεών

– Επιδοτήσεις εισφορών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεχόμενων παρεμβάσεων αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο είναι βέβαιο πως θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία.

Τα μέτρα θα ενεργοποιούνται αναλόγως των εξελίξεων και των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κοροναϊού στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρεία, Οικονομικών,evreia, oikonomikon