Εριστικός Ακάρ: Όσοι κάνουν νταηλίκια στην Ανατολική Μεσόγειο, θα φύγουν όπως ήρθαν

11:14 3/9/2020 - Πηγή: In.gr

Προκλητικός αλλά και πιστός στην σκληρή ρητορική που έχει χαράξει εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα εμφανίζεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, που εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Θα

έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Προφανώς ο τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Την απόφαση μάλιστα είχε ανακοινώσει  ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Aμερικανός υπουργός.

Νέο μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο και την προστασία των Τουρκοκυπρίων

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Ακάρ έκανε ακόμη μία δήλωση για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης κυριαρχίας.

Πέταξε με F-16

Πετώντας συμβολικά με μαχητικό F-16 πάνω από την αεροπορική βάση στο Εσκίσεχιρ, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, Χασάν Κιουτσούκακγιουζ, έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να γίνει καμία υποχώρηση.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Ege'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği özel uçuştan görüntüler…#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/rs1JNXOW7m

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 3, 2020

Το μήνυμα Ακάρ αναφέρει:

«Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας σε οποιονδήποτε, εκτός εάν η κυριαρχία μας στους ουρανούς και τους αιθέρες και η παρουσία μας εδώ δεν είναι διαθέσιμη. Είναι θέμα αγώνα.
»Μην ξεχνάτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, προγραμματίστε και εκτελέστε το καθήκον σας αναλόγως.

»Πρέπει να αγωνιστούμε για να έχουμε παρουσία σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παλεύουμε ή να χρονοτριβούμε. Γνωρίζετε ότι διαφορετικά δεν θα σας δώσουν την ευκαιρία να ζήσετε. Γι ‘αυτό όλοι πρέπει να εργαστούμε σκληρά.

»Συνεχίζουμε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που βγήκαν από την αγκαλιά του ευγενούς τουρκικού έθνους, υπό το φως της λογικής και της επιστήμης, στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων, τον αγώνα μας μέρα και νύχτα υπό το πρίσμα της εντολής του προέδρου μας ότι αν πεθάνω θα γίνω ήρωας, αν ζήσω θα είμαι τραυματίας πολέμου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στη διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρίων αδελφών μας, χωρίς να επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή παραβίαση».

Ερντογάν: Να εφαρμόσουμε πολιτική win-win

Την ώρα που η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της, έγινε σήμερα γνωστές νέες δηλώσεις του Ερντογάν σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του καθώς και πως βλέπει τον διάλογο με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα ΣΙΓΜΑ,  o τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.

Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Προκλήσεις δίχως τέλος

Την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο, σχολίασε ο διεθνολόγος  Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

«Είτε η Τουρκία έχει περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα, που είμαστε, είτε η Τουρκία κατά την πάγια τακτική του ανατολίτικου παζαριού φέρνει κι αυτό το ζήτημα στη δημοσιότητα ως μοχλό πίεσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, συνδέονται χρονικά δεν είναι τυχαίο αυτό.

Στόχος, να παίξει ένα χαρτί ακόμα, είτε αποσύροντάς το για να ικανοποιήσει μέρος των τακτικών επιδιώξεων της, είτε για να το χρησιμοποιήσει και να φτάσει στο πιο ακραίο σημείο» σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, ήρθε στη δημοσιότητα και ένα άγνωστο επεισόδιο με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό το οποίο φέρεται να στόχευσε μία ελληνική φρεγάτα.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Χάλκη, αλλά και την αποστολή των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, τουρκικά πλοία αποφάσισαν να προκαλέσουν τα ελληνικά πολεμικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα το κρατικό κανάλι ανέφερε πως τα τουρκικά πολεμικά εξέπεμψαν ηλεκτρονικά σήματα και εγκλώβισαν στα ραντάρ τους μία – τουλάχιστον – ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή και παρακολουθούσε τις κινήσεις των Τούρκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα