Εργασιακά και δημοσιονομικά στο μενού με τους θεσμούς την Τετάρτη

23:20 22/1/2019 - Πηγή: In.gr

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά θέματα συνεχίζονται την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει φόβους για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, λόγω κυρίως των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά, αλλά και των σχεδίων για προσλήψεις, την πορεία των οποίων παρακολουθούν στενά.

Πεδίο τριβής φαίνεται να αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Θα ακολουθήσει συνάντηση στις 11.30 το πρωί για τα εργασιακά,

με την Έφη Αχτσιόγλου να δίνει, μεταξύ άλλων, τη μάχη για τον κατώτατο μισθό, την αύξηση του οποίου αν και φαίνεται να αποδέχεται η Κομισιόν ενστάσεις αναμένονται ως προς το ύψος της ενίσχυσής του.

Καθησυχαστική η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου τονίζει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι μία ιστορία συμφωνημένη με τους θεσμούς από τον Σεπτέμβριο».

Σκανάρισμα εκκρεμοτήτων

Στις σημερινές πρώτες επαφές κυβέρνησης – θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, στο χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο επίκεντρο βρέθηκαν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη», και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, στις συναντήσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, εξετάστηκε η πορεία των βασικών θεμάτων, τα οποία ήταν και στο ανακοινωθέν του Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα έως την Παρασκευή, οπότε και θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της συνάντησης αργά απόψε, προσθέτοντας ότι τα θέματα αφορούσαν:

*Τις 16 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

*Τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά.

*Τα «κόκκινα» δάνεια και το σύστημα για τη μείωσή τους που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Κομισιόν το νέο σύστημα που προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Παράλληλα τους ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί και την ωρίμανση του σχεδίου που προτείνει ο διοικητής τής ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

*Το νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας (διάδοχο του «νόμου Κατσέλη») με βάση το κυπριακό μοντέλο «Εστία», το οποίο προβλέπει «τριμερή συμμετοχή» (κούρεμα χρέους από τις τράπεζες, χρηματοδότηση Δημοσίου και πληρωμή του υπόλοιπου της δόσης από τον δανειολήπτη).

*Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί όμως εκτενώς με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στις επαφές της Τετάρτης. Σήμερα δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.

Τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων, αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σοβαρότερα μεταξύ των 16 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα