ΕΠΟ, το βασίλειο της παράνοιας: Ποδόσφαιρο χωρίς δικαστικά όργανα

16:57 3/8/2020 - Πηγή: In.gr

Η πληροφορία είναι αληθής και μη επιδεχόμενη αντιρρήσεων. Εφτά (7) ομάδες της Super League 1 και μαζί τους η ΕΠΟ ψήφισαν, στη διάρκεια μιας παρανοϊκής ψηφοφορίας για την αξία του αυτονόητου, εναντίον της πρότασης του Ολυμπιακού να αιτηθεί η Λίγκα στην ΕΠΟ να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες

καταστατικές διαδικασίες για να συγκροτηθεί νόμιμη Επιτροπή Εφέσεων.

Οι ερυθρόλευκοι, μάλιστα, προσέφεραν και την τεχνική απαιτούμενη λύση, να κινήσει τις διαδικασίες με απόφαση της, αύριο το πρωί, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, ώστε να ξεπεραστεί η καταστατική αδυναμία να αποφασίσει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, καθώς το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων είναι κυρίαρχο, μεταξύ δύο συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, όργανο διοίκησης της Ομοσπονδίας και έχει την εξουσία να αποφασίσει για όλα τα επείγοντα ζητήματα, με την απόφαση της να είναι άμεσα εκτελεστή και να μην απαιτείται ούτε καν να επικυρωθεί εκ των υστέρων από την Εκτελεστική της ΕΠΟ.

Τι ζητούσε ο Ολυμπιακός; Να κλείσει με τον προβλεπόμενο νόμιμο τρόπο το κενό που σήμερα υπάρχει στο σύστημα δικαστικής προστασίας των ομάδων, των ποδοσφαιριστών, των παραγόντων κ.λ.π. με την άμεση συγκρότηση του ανώτερου, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δικαστικού οργάνου για όλα τα θέματα των πειθαρχικών ποινών.

Να διαθέτει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, το ελληνικό ποδόσφαιρο τη νόμιμη Επιτροπή Εφέσεων, ενώπιον της οποίας προσβάλλονται οι αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Επιτροπών όλων των διοργανωτριών στη χώρα και αναλόγως κρίνονται.

Πού αλλού στον πολιτισμένο ποδοσφαιρικά πλανήτη συμβαίνει μια Ομοσπονδία, ένα οργανωμένο ποδόσφαιρο δηλαδή, να μην έχει συγκροτημένα νόμιμα τα δικαστικά του όργανα, όπως προβλέπονται από το καταστατικό του και να μεταθέτει συνεχώς στο μέλλον τη συγκρότηση τους; Πουθενά!

Πουθενά στις πολιτισμένες (και ποδοσφαιρικά) κοινωνίες  δεν υφίσταται ποδοσφαιρικό οικοδόμημα που να μην είναι εντελώς και πλήρως νομιμοποιημένο με τη νόμιμη λειτουργία όλων των δικαστικών του οργάνων. Είναι σαν να ξεκινάει η UEFA το Champions League και να μην διαθέτει Επιτροπή Εφέσεων, στην οποία μπορούν να προσφεύγουν οι ομάδες για να ζητήσουν δίκαιη δίκη και κρίση και να τις ενημερώνει ότι αυτό θα συμβεί τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της διοργάνωσης.

Γιατί είναι απαραίτητη η συγκρότηση της Επιτροπή Εφέσεων; Επειδή έχει τεράστια απήχηση στην αξιοπιστία και στην ακεραιότητα των διοργανώσεών μέσω της γρήγορης εκδίκασης των υποθέσεων και της παροχή της δυνατότητας μιας δίκαιης κρίσης σε δεύτερο βαθμό όλων που τιμωρούνται στον πρώτο. Σημειώνεται, πως σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη οι πρωτοβάθμιες ποινές είναι προσωρινά εκτελεστές, συνεπώς ισχύουν και την ίδια ώρα στην Ελλάδα έχει αφαιρεθεί από τον τιμωρούμενο η δυνατότητα να ζητήσει δικαστική προστασία στον δεύτερο βαθμό της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.

Τρέλα; Καντάρια ολόκληρα. Και εκτός από τρέλα, είναι μια οργανωμένη στρέβλωση και καταπάτηση όλων των διατάξεων του ισχύοντος καταστατικού της ΕΠΟ από την ίδια την ΕΠΟ και το γνωστό παρεάκι της εξυγίανσης. Τι ψήφισαν οι εφτά (7) της παρέας (ΠΑΟΚ, Βόλος, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Παναιτωλικός, Λαμία, Ξάνθη) και μαζί τους και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ κ. Στέργιος Αντωνίου;

Να ξεκινήσουν οι διοργανώσεις επίσημα, να εξελίσσονται οι αγώνες, να προκύπτουν πειθαρχικά ζητήματα, να επιβάλλονται πρωτόδικες ποινές από νόμιμα συγκροτημένες πρωτοβάθμιες πειθαρχικές επιτροπές, αλλά να μην υπάρχει έως τα μέσα Οκτωβρίου Επιτροπή Εφέσεων. Το τμήμα (και τα άρθρα) του Καταστατικού της ΕΠΟ που νομιμοποιούν την ύπαρξη της Επιτροπής Εφέσεων να τεθούν σε ύπνωση και όταν κρίνουν μερικοί ότι συμφέρει, ότι τους συμφέρει, να τα ξυπνήσουν όπως ο πρίγκιπας την ωραία κοιμωμένη.

Αυτό, είναι σαφές, δεν είναι οργανωμένο ποδόσφαιρο και ανάλογες εξελίξεις δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη εθνική ομοσπονδία. Πουθενά στον κανονικό κόσμο (είναι άλλος από τον κόσμο των συμμοριών) δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που ξεκινάνε και εξελίσσονται χωρίς τα δικαστικά όργανα να λειτουργούν, που επιβάλλουν τα πρωτοβάθμια δικαστικά όργανα πειθαρχικές ποινές και αυτές δεν μπορούν να εφεσιβληθούν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Εφέσεων.

Μόνο στην ΕΠΟ της εξυγίανσης, υπό την επίβλεψη επί μια τετραετία της FIFA και της UEFA, τέτοιας έκτασης ξεφτίλα! Να ψηφίζουν ομάδες και η ίδια η Ομοσπονδία εναντίον διατάξεων του Καταστατικού της και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις διατάξεις αυτές.

Γιατί η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη δώδεκα μήνες το χρόνο να έχει σε κανονική λειτουργία μια νόμιμα συγκροτημένη Επιτροπή Εφέσεων για οτιδήποτε ήθελε προκύψει στο άθλημα ακόμη και τους μη αγωνιστικούς μήνες.

Δεν έχει νόημα να επιχειρήσει κανείς να υπονοήσει το απολύτως ψυχοπαθολογικό, οι εφτά που ψήφισαν εναντίον της άμεσης συγκρότησης της Επιτροπής Εφέσεων να μην την επιθυμούν σε λειτουργία, ώστε να μπορούν να ισχυριστούν και να ζητήσουν από τις πρωτοβάθμιες πειθαρχικές επιτροπές να απέχουν από την εκδίκαση των υποθέσεων από την ώρα που δεν υπάρχει νόμιμη Επιτροπή Εφέσεων.

Και αυτό είναι ικανοί στην πορεία να αιτηθούν και να έχουν την απαίτηση να γίνει δεκτό το αίτημα τους με αποτέλεσμα τίποτε να μην δικάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο για ένα χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών.

Ούτε, βεβαίως, ασχολούνται με τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η εκκρεμότητα αυτή και η επιτηδευμένη συντήρηση της από τα σύστημα της εξυγίανσης στην ακεραιότητα των διοργανώσεων, όταν θα πρέπει ποινές αγωνιστικού αποκλεισμού να εκτιθούν μετά από τέσσερις μήνες ή ποινές έδρας να μην εκτιθούν ποτέ.

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο στην εποχή της εξυγίανσης. Ένα απέραντο τσιφλίκι όποιου έχει στην κατοχή του τα κουκιά και μπορεί να διαμορφώνει περιστασιακές πλειοψηφίες, οι οποίες ψηφίζουν ότι ο ήλιος μπορεί κα να μην βγει αύριο από την ανατολή…

Keywords
Τυχαία Θέματα